«Έσβησε» η μισή αγορά κρυπτονομισμάτων, χάθηκαν 1,3 τρισ. δολάρια!

«Έσβησε» η μισή αγορά κρυπτονομισμάτων, χάθηκαν 1,3 τρισ. δολάρια!

Είναι φούσκα μία αγορά που χάνει το 50% της αξίας της μέσα σε δύο εβδομάδες; Φυσικά και είναι, θα απαντούσε κάποιος με βάση τα παραδοσιακά assets. Κι όμως, στην αγορά κρυπτονομισμάτων οι περισσότεροι αναλυτές είναι ψύχραιμοι, σημειώνοντας με… κυνισμό, ότι κάθε επενδυτής κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να περιμένει ότι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του θα χάσει μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του μέσα σε λίγες ώρες. Διότι πολύ απλά, οι μεγάλες διακυμάνσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Την ίδια ώρα, βέβαια, είναι λογικό να εκφράζονται φόβοι για συνέχιση του sell-off, όταν το Bitcoin έχει γκρεμιστεί από τα 64.000 δολάρια στα 32.000 και η κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει μειωθεί από τα περίπου 2,6 τρισ. δολάρια στα 1,3 τρισ. δολάρια μέσα σε δύο εβδομάδες.

Μία διαδικασία που έχει ήδη «σβήσει» περίπου τη μισή αγορά και μαζί της εκατοντάδες χιλιάδες ερασιτέχνες επενδυτές που πόνταραν τις οικονομίες τους στο «θαύμα» του εύκολου κέρδους που υπόσχονταν τα ψηφιακά νομίσματα.

Γράφημα: Συνολική κεφαλαιοποίηση παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων

Πηγή: Coinmarketcap.com

Μαζί τους χάνουν τεράστια ποσά και «παραδοσιακοί» επενδυτές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Goldman Sachs, 2 στους 5 επενδυτές που εμπιστεύονται τα χρήματά τους στον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό, έχουν κάποιο είδος έκθεσης σε κρυπτονομίσματα, ενώ 3 στους 5 εκτιμούν ότι θα αυξήσουν την έκθεσή τους μέσα στο χρόνο.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε όμως μετά το τρομακτικό αυτό sell-off; Είναι σαν όταν σημειώνεται ένας μεγάλος σεισμός. Ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος θα τον αντιμετωπίσει σχετικά ψύχραιμα γιατί είναι πολύ φυσιολογικό να έχει ζήσει πολλές παρόμοιες καταστάσεις στη ζωή του. Ένα μικρό παιδί όμως που έρχεται αντιμέτωπο με τον σεισμό για πρώτη φορά, μπορεί να πιστεύει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.

Έτσι περιγράφει την τρέχουσα πτώση ο Chris Burniske, πρώην επικεφαλής κρυπτονομισμάτων της ARK Investments. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αγορά των crypto βιώνει έναν πολύ μεγάλο σεισμό, αλλά θα επιβιώσει.

Η Κάθι Γουντ, πάντως, η επικεφαλής της ARK, η οποία έχει κάνει μεγάλο όνομα στη Wall ποντάροντας σε καινοτόμες τεχνολογίες και κλάδους που προκαλούν disruption, συνεχίζει να πιστεύει ότι η τιμή Bitcoin θα φτάσει στο επίπεδο των 500.000 δολαρίων, που σημαίνει ότι έχει περιθώρια ανόδου κοντά στο 1.500%.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες γιατί το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν παράγουν κέρδη ούτε βασίζεται σε κάποιο επιχειρηματικό μοντέλο, όπως οι εταιρείες των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια. Άρα δεν έχεις κάτι «χειροπιαστό» να αξιολογήσεις για να προβλέψεις την τάση των επόμενων μηνών.

Οι περισσότεροι επενδυτές που ασχολούνται σοβαρά με την αγορά και δεν τοποθετούν τα χρήματά τους ανάλογα με τα όσα διαβάζουν στο Reddit και σε άλλα social media, συνήθως εξετάζουν το «κλίμα», ήτοι το πως επηρεάζει η συμπεριφορά των επενδυτών την πορεία της αγοράς. Για τη βραχυπρόθεσμη τάση ορισμένοι βλέπουν ως σημείο κρίσιμης αντίστασης για το Bitcoin τα 30.000 δολάρια.

Όπως και να 'χει, τα κρυπτονομίσματα μάλλον ήρθαν για να μείνουν. Το θέμα είναι αν θα συνεχιστούν και πόσο έντονα οι προσπάθειες ρύθμισης της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο παγκόσμιος επικεφαλής ψηφιακών assets της Goldman, Μάθιου ΜακΝτέρμοντ, ανέφερε πριν λίγες ημέρες ότι η Goldman θα συνεχίσει να αυξάνει τα προϊόντα που προσφέρει στους πελάτες της και αφορούν την αγορά κρυπτονομισμάτων για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Ο ίδιος δεν ανησυχεί για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων αλλά περισσότερο για τις απάτες που γίνονται, υπογραμμίζοντας ότι οι περιοριστικές ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο ενδέχεται να εμποδίσουν την ταχύτητα ανάπτυξης της αγοράς.