Ερήμην των τραπεζών η άνοδος στη Λεωφόρο Αθηνών

Ερήμην των τραπεζών η άνοδος στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη δεύτερη διαδοχική του ανοδική αντίδραση έκανε την Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, κίνηση που εδράζεται στην ανάγκη μερικής διόρθωσης, τακτοποίησης και αποκατάστασης πρότερων πτωτικών υπερβολών, πριν τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Απολύτως ερήμην των τραπεζών, που οδηγήθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά με φόντο τις απαξιωμένες τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε στηρίξεις στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και στα μη τραπεζικά blue chips του FTSE 25.

Μετά το +2,18% της συνεδρίασης της Τρίτης σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 671,82 μονάδες με άνοδο 2,12%, συνεχίζοντας την αντίδραση από το χαμηλό των 641 μονάδων που βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,45 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 276 εκατ. τεμάχια, εκ των των οποίων τα 254,5 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Στήριγμα έδωσαν μετοχές όπως Motor Oil +6,05% (θα διανείμει προσωρινό μέρισμα 0,15% ανά μετοχή για το 2015), Folli Follie +6,67%, ΔΕΗ +4,85%, Coca Cola HBC +3,45%, Viohalco +3,29%, ΟΠΑΠ +3,09%, Μυτιληναίος +2,90%, Τιτάνας +2,58%, Ελλάκτωρ +2,41% ΕΧΑΕ +2,26% κ.ο.κ. Είχαμε σημειώσει ότι η αγορά ευρίσκονταν σε υπερπουλημένα επίπεδα οπότε μια αντίδραση μερικής τακτοποίησης ήταν λογική και αναζητούνταν η αφορμή.

Αυτή η αφορμή δόθηκε με το «κλείδωμα» της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών τη Δευτέρα το βράδυ, μια συμφωνία που παρ'' ότι εν πολλοίς «χάνεται» ειδησεογραφικά μέσα στη γενικότερη σύγχυση και στην επικαιρότητα (Πολυτεχνείο, τρομοκρατία, περικοπές κ.λπ.), εντούτοις αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα.

Μια χώρα και μια οικονομία που πέρασε δια πυρός και σιδήρου το τελευταίο 10μηνο, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, κλείσιμο τραπεζών και χρηματιστηρίου και «κληρονομιά» capital controls ασφαλώς και έχει ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης, όπως αυτή που έχει συμφωνηθεί μέσω των μνημονίων. Πλέον, με τη συμφωνία της Δευτέρας ανοίγει ο δρόμος για το ξεπάγωμα της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν να ανακοινώνει ότι η απόφαση θα παρθεί μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (αύριο Πέμπτη) από τη Βουλή.

Τη βελτίωση ολόκληρου του επενδυτικού προφίλ της χώρας και τη μείωση του συστημικού ρίσκου την επιβεβαιώνει η κατακόρυφη μείωση των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων. Η αγορά των ομολόγων συστημικά «διαβάζει» κατ'' εξοχήν πιο έγκυρα και έγκαιρα είτε τη βελτίωση είτε την επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία, όντας ο καλύτερος δείκτης για το ρίσκο χώρας.

H «επιστροφή» της καμπύλης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα που ευρίσκονταν προ 12 μηνών, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2014, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς δείχνει να «ξεπερνά» όλα τα δραματικά γεγονότα του τελευταίου 10μήνου.

Και βεβαίως, μείωση του συστημικού ρίσκου σημαίνει προεξόφληση εξομάλυνσης σ'' όλη την οικονομική δραστηριότητα, καλύτερη – σταδιακά – πρόσβαση σε κεφάλαια δανεισμού κ.ο.κ. Παρ'' ότι είναι νωρίς ακόμη, η εικόνα των ομολόγων αυτό προεξοφλεί.

Βεβαίως, μέσα σ'' ένα τόσο ευμετάβλητο τοπίο και διεθνώς και σε μια τόσο κρίσιμη και «ηλεκτρισμένη» συγκυρία, το τελευταίο που μπορεί να δικαιολογηθεί είναι ο επιπόλαιος ενθουσιασμός! Απαιτείται το ύψιστο της προσοχής απ'' όλους, ενώ σε ότι αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά το μόνο που έχει καταγραφεί είναι μια διήμερη ανοδική διόρθωση στις πρότερες ακρότητες.

Πάντως, είναι θετικό το ότι ο Γενικός Δείκτης χθες υπερκέρασε εκ νέου τη ζώνη ψυχολογίας των 650 μονάδων, ενώ είναι επίσης ακόμη πιο θετικό το κλείσιμο οριακά πάνω από τις 670 μονάδες, καθώς υπάρχει σαφής βελτίωση της τεχνικής εικόνας. Φυσικά, το φίλτρο των τριών ημερών θα «μαρτυρήσει» και θα επιβεβαιώσει την όποια ποιότητα και ανθεκτικότητα της εν λόγω αντίδρασης. Όμως, σοβαρή ενίσχυση του τζίρου δεν υπάρχει, απλώς έγινε ανακοπή των πωλητών.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει εγκλωβισμένος στις διαδικασίες των αυξήσεων κεφαλαίου εξού και τα διαρκή ιστορικά χαμηλά και η άνευ προηγουμένου απαξίωση. Ασχέτως με το τι διαρρέεται, φαίνεται πως η συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων ήταν... αιματηρή, ενώ ειδικά για μία τράπεζα φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία και ίσως υπάρξει μικρή παράταση.

Η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 19,44% (έφτασε έως το -25%) η Eurobank -12,50% (έχανε έως 25% ενδοσυνεδριακά), Attica Bank -12,50% (έφτασε έως το -18,75%), Alpha Bank -4,69% (υποχωρούσε έως 17,19%), ενώ η Εθνική Τράπεζα περιόρισε σχεδόν εξ ολοκλήρου την ημερήσια ζημιά, χάνοντας μόλις 1,06%, παρ'' ότι υποχωρούσε έως 12,93% αρχικά...

Κύρια αιτία της νέας πτώσης – ισοπέδωσης είναι ασφαλώς είναι οι εξαιρετικά απαξιωμένες τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου και τα τεράστια discount που πρόσφεραν οι διοικήσεις των εγχωρίων ιδρυμάτων στους ξένους, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ΑΜΚ.

Σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία για την οικονομία και τον κλάδο που υποχρεώθηκε να κάνει τέσσερις ΑΜΚ συγχρόνως οι διοικήσεις των τραπεζών τα έδωσαν... όλα στους ξένους μετόχους. Εν μέσω πολλών αβεβαιοτήτων και τεράστιας ανασφάλειας, επιλέχθηκε ο δρόμος της ιστορικής... έκπτωσης! Έτσι, μέσα σε μια... νύχτα, άλλαξε όλο το «μωσαϊκό» μετόχων των τραπεζών, σε ένα ιστορικής έκπτωσης αλισβερίσι!

Και ασφαλώς, η εικόνα δε σηκώνει κριτική ή άλλη τεχνοκρατική προσέγγιση, καθώς πλέον οι αποτιμήσεις μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν πέσει σε πρωτοφανή – για όλη την ιστορία του Χ.Α. - επίπεδα, καταστρατηγώντας κάθε έννοια σοβαρής επενδυτικής προσέγγισης.