Έρχονται νομοθετικές ρυθμίσεις στις ΗΠΑ για ψηφιακό δολάριο και crypto

Έρχονται νομοθετικές ρυθμίσεις στις ΗΠΑ για ψηφιακό δολάριο και crypto

Η Τζάνετ Γέλεν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε εκτενώς στα ψηφιακά νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα στην τελευταία της ομιλία. Είναι η πρώτη φορά που η Γέλεν αναφέρεται τόσο εκτενώς με το θέμα των ψηφιακών νομισμάτων. Η αποκωδικοποίηση της ομιλίας της δείχνει την κατεύθυνση των νομοθετικών πρωτοβουλιών των ΗΠΑ για τα κρυπτονομίσματα και το ψηφιακό δολάριο.

Το ψηφιακό δολάριο θα μπορούσε να γίνει ένα «έμπιστο χρήμα συγκρίσιμο με τα φυσικά μετρητά» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Μιλώντας σε εκδήλωση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Washington, η Yellen παρατήρησε την ακραία απόκλιση των αντιλήψεων για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει συχνά με μία «μετασχηματιστική» τεχνολογία.

«Κάποιοι υποστηρικτές μιλούν σαν η τεχνολογία να είναι τόσο ριζικά και ευεργετικά μεταμορφωτική που η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πίσω εντελώς και να αφήσει την καινοτομία να πάρει τον δρόμο της», είπε. «Από την άλλη πλευρά, οι σκεπτικιστές βλέπουν περιορισμένη, αν υπάρχει, αξία σε αυτή την τεχνολογία και τα σχετικά προϊόντα και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μια πολύ πιο περιοριστική προσέγγιση» επεσήμανε.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε στα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από την Κεντρική Τράπεζα (CBDC), τον βασικό τομέα ενδιαφέροντος για τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής των ΗΠΑ αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα.

«Η ανάπτυξη του νομίσματός μας στη σημερινή του μορφή ήταν μια δυναμική διαδικασία που έλαβε χώρα εδώ και αιώνες. Σήμερα, η νομισματική κυριαρχία και το ενιαίο νόμισμα έχουν αποφέρει σαφή οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα. Η προσέγγισή μας στα ψηφιακά νομίσματα πρέπει να καθοδηγείται από αυτά τα οφέλη. Μερικοί πρότειναν ότι ένα CBDC θα μπορούσε να είναι η επόμενη εξέλιξη στο νόμισμά μας. Μια πρόσφατη έκθεση της Federal Reserve ξεκίνησε τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τα CBDC και τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Υποδεικνύοντας το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τα ψηφιακά νομίσματα, η Γέλεν είπε ότι κάθε πιθανή μορφή ενός CBDC θα πρέπει να υποστηρίξει τον ρόλο του δολαρίου στις διεθνείς αγορές.

«Δεν γνωρίζω ακόμη τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξουμε, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι η έκδοση ενός CBDC πιθανότατα θα παρουσίαζε μια σημαντική πρόκληση σχεδιασμού και μηχανικής που θα απαιτούσε χρόνια ανάπτυξης, όχι μήνες. Επομένως, συμμερίζομαι την επείγουσα ανάγκη του προέδρου να προωθήσει την έρευνα για να κατανοήσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα CBDC στα αμερικανικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.

Η Yellen συγκέντρωσε πέντε επιχειρήματα για το πώς το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Ειδικότερα τα επιχειρήματα είναι:

  • Προωθείται η υπεύθυνη καινοτομία
  • Τις πιθανές επιπτώσεις που προκαλούν σε ευάλωτα άτομα
  • Εάν η νομοθεσία δεν συμβαδίζει με την καινοτομία, οι κανόνες πρέπει να επικεντρώνονται στις δραστηριότητες και τους κινδύνους τους και όχι οι τεχνολογίες συγκεκριμένα,
  • Πως οι ΗΠΑ επωφελούνται
  • Τέλος, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με την αγορά για την υποστήριξη της υπεύθυνης καινοτομίας

Επίκριση στα stablecoins

Η σημερινή αγορά των κρυπτονομισμάτων ξεπερνάει τα $190 δισ., εκ των οποίων τα $82.5 δισ. έχουν εκδοθεί από το Tether, το οποίο χαρακτηρίζεται για την πολιτική του να δημοσιεύει ελάχιστα δεδομένα για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν τοποθετηθεί ή ακόμα και τη δημοσίευση ετήσιων ισολογισμών.

H υπουργός Οικονομικών επεσήμανε επίσης συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την υπάρχουσα αγορά κρυπτονομισμάτων, όπως τα stablecoins. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο blockchain project Iron Finance και πως το ψηφιακό της νόμισμα TITAN έπεσε σημαντικά στην τιμή, γεγονός που οδήγησε στο να χάσει τον δεσμό του με το δολάριο ΗΠΑ.

«Οι εταιρείες που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία πελατών θα πρέπει να απαιτείται να διασφαλίζουν, ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν χάνονται, κλέβονται ή χρησιμοποιούνται ριψοκίνδυνα χωρίς την άδεια του πελάτη. Και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν τον ίδιο τύπο φορολογικής αναφοράς για συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων που λαμβάνουν για συναλλαγές σε μετοχές και ομόλογα, έτσι ώστε να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αναφέρουν το εισόδημά τους στην IRS» κατέληξε η υπουργός Οικονομικών, σκιαγραφώντας το είδος των παρεμβάσεων που αναμένεται να γίνουν στις ΗΠΑ στο μέλλον.