Έρχεται η ώρα της Ελλάδας στις αγορές

Έρχεται η ώρα της Ελλάδας στις αγορές

Μια ακόμη εβδομάδα έκλεισε έντονα θετική για το ΧΑ φέρνοντας τον Γενικό Δείκτης στις 700 μονάδες και τον FTSE 25 1656,52 μονάδες. ΄Ήδη το ΧΑ μετρά κέρδη άνω του 50% από τα χαμηλά του Μαρτίου και παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται να υποαποδίσει σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει δραστικά. Οι κύριες δυνάμεις που επιδρούν στη συνέχιση της ανόδου είναι κυρίως η οι διεργασίες από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών μεγάλων εταιρειών (όπως ο όμιλος MIG, όμιλος Viohalco, Εθνική-CVC), οι σημαντικές θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο (κυρίως αναφορικά με την τράπεζα Πειραιώς και τα CoCos της), η μεγάλη υποχώρηση στο κόστος δανεισμού και τα spreads, αλλά και το γενικότερο κλίμα εγχωρίως και διεθνώς σχετικά με το νέο -μάλλον αποτελεσματικό- εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί διαχέεται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο για την ελληνική οικονομία, όπως εξάλλου και για το σύνολο των αναδυόμενων αγορών. Οι αναλύσεις συγκλίνουν στην πεποίθηση πως οι αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών και των χωρών/εξαγωγέων εμπορευμάτων θα πρωταγωνιστήσουν το 2021 από πλευράς αποδόσεων, για τρεις κυρίως λόγους:

-Πρώτον, την πολιτική του Μπάιντεν, ο οποίος αφενός θα άρει τον προστατευτισμό (έστω και σταδιακά) και θα επανεκκινήσει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, αφετέρου θα πιέσει προς δημοσιονομικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση του δολαρίου και μέτρια αποστροφή των primers και «σταθερών» χρηματικών κεφαλαίων για αμερικανικά χρεόγραφα. Τούτο έχει τη σημασία του για την σταθεροποιητική τάση των εγγενώς μεταβλητών αγορών της Ανατολής, συνυπολογίζοντας εξάλλου την μέτρια χαλιναγώγηση του πληθωρισμού σε ανεκτά -για μια τόσο θερμή οικονομία- επίπεδα.

-Δεύτερον, η αναμενόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου δεν θα αποτιμηθεί εύκολα σε όρους ευρώ, κυρίως λόγω της διαγραφόμενης πολιτικής της ΕΚΤ και τους ούτως ή άλλως ελεγχόμενους επιτοκιακούς στόχους. Έτσι, φαίνεται πιθανότερο να πρωτοστατήσουν τα νομίσματα JPY, CNY, AUD, CAD και INR, με προφανείς επιδράσεις στις αντίστοιχες χρηματαγορές. Παρόλα αυτά, καθώς οι μέσες αναμενόμενες αποδόσεις μετοχικών ή μικτών χαρτοφυλακίων θα έχουν πλέον άλλο επίπεδο αναφοράς, η ελληνική χρηματαγορά γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός, καθώς και ο συστημικός κίνδυνος παραμένει μηδενικός λόγω της ομπρέλας της ΕΕ.

-Τρίτον, οι επιδόσεις των οι λεγόμενων supertrends stocks, δηλαδή μετοχών των εταιρειών που εν μέσω πανδημίας απέκτησαν σημαντική έκθεση σε λειτουργικές δραστηριότητες γύρω από τον ιό, άγγιξαν αποδόσεις άνω του +50%, ακολουθούμενες από αυτές των gold mining (+26%). Το γεγονός αυτό επιρρωνύει τη σημαντικότητα της ανακάλυψης του εμβολίου, και συνδέεται με την ταχύτητα της Κίνας στον εμβολιασμό, καθώς αφενός είναι η πρώτη με διαφορά έναντι των υπολοίπων μεγάλων παικτών, αφετέρου η σχετική της θέση στις αναδυόμενες οικονομίες θα λειτουργήσει έντονα θετικά υπέρ αυτών.

Η παραπάνω σύντομη ανάλυση ενισχύει την άποψη ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των σημαντικότερων επενδυτικών εξελίξεων, τόσο από πλευράς εισροής κεφαλαίων όσο και από πλευράς αποτίμησης των -εισηγμένων τουλάχιστον- εταιρειών της. Με ορθή διαχέιριση χρημάτων και ορθολογική διάρθρωση χαρτοφυλακίου, οι αναμενόμενες υπεραποδόσεις του ΧΑ εύκολα θα περάσουν στα χέρια των υπομονετικών επενδυτών που, όπως φαίνεται, είδαν τα χειρότερα να απομακρύνονται.

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΔΚΑΙ Η «ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ» ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ 200 ΗΜΕΡΩΝ

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.