Εποχή ευκαιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι πρωταγωνιστές

Εποχή ευκαιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το mini lockdown είχε προ προεξοφληθεί σαν γεγονός από τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, και η αγορά απλά αντέδρασε πάνω στο νέο. Τεχνικά είχαμε δει την εξέλιξη έγκαιρα και ήμασταν προετοιμασμένοι για το τι μπορεί συμβεί.  Η αγορά με συνοπτικές διαδικασίες πριν αντιδράσει, “πλήρωσε” το 61% της ανοδική κίνησης του Μαρτίου-Σεπτεμβρίου στην ζώνη των 550-560 μονάδων. Το επίπεδο μπορεί να ταλαιπωρήσει αν μη τι άλλο τους πωλητές ακόμα και αν πρόκειται στην πορεία να διασπαστεί πτωτικά. Ουσιαστικά η αγορά δεν είναι σε θέση ακόμη να υπολογίσει το τι επιπλέον ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να χαθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του έτους κάτι που εντείνει την αβεβαιότητα των επενδυτών, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Η αγορά μπορεί να έχασε το 7% της αξίας της σε μία μόλις εβδομάδα τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει και νέα ιστορικά χαμηλά χάνοντας ακόμα ένα 16% της αξίας του με αφορμή τα σενάρια περί κρατικοποίησης της Πειραιώς μετά την εξάσκηση των Cocos εκ μέρους του ΤΧΣ. Ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί και στις υπόλοιπες είναι διάχυτος για αυτό και πρέπει να δοθεί γρήγορα λύση και “καθαρός διάδρομος” σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια και τις όποιες αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίων.

Από  την μία υπάρχει αβεβαιότητα για το μέγεθος της κρίσης, αλλά από την άλλη έχουμε ως δεδομένο ότι μετά το τέλος της, η ανάκαμψη θα έρθει με γοργούς ρυθμούς όχι μόνο γιατί θα επανέλθει η σωστή λειτουργία της οικονομίας αλλά και γιατί η χώρα για πρώτη φορά έχει τους πόρους εκείνους που μπορούν να την βοηθήσουν να αναπτυχθεί τάχιστα. Από την άλλη η οικονομία και συνακόλουθα πολλές επιχειρήσεις, έχουν  πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια από την στιγμή που είναι διασφαλισμένη η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα η πτωτική κίνηση των μετοχών δημιουργεί για ακόμα μία φορά ευκαιρίες περισσότερο για τίτλους και κλάδους που είχαν ξεφύγει ανοδικά το τελευταίο διάστημα. Επιμένουμε πως η Πληροφορική, η Ενέργεια, οι κατασκευές και η βιομηχανία θα είναι οι κλάδοι αυτοί που θα κάνουν πρώτοι την διαφορά τα επόμενα χρόνιά κάτι που η αγορά δείχνει ήδη να το προεξοφλεί.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT STOP 653 ΜΟΝΑΔΕΣ

Η κατοχύρωση του 611 έκανε την διαφορά με τον ΓΔ να πληρώνει με συνοπτικές διαδικασίες την ζώνη του 550-560 επίπεδο που ουσιαστικά ήταν στόχος από το ύψος της συσσώρευσης που διέσπασε αλλά και το 61% της όλης ανοδικής από το 469 του Μαρτίου μέχρι το υψηλό του 688 του Ιουνίου. Αν παρατηρήσει κάποιος τον ΓΔ προηγείται σε κορυφές και πάτους χρονικά από τους ξένους δείκτες και αυτό έχει να κάνει περισσότερο λόγω της ρηχότητας του. Η ζώνη του 594-609 γίνεται σημαντική αντίσταση πλέον ενώ μία κατοχύρωση του 550 θα μπορούσε να δώσει συνέχιση στο 518.

FTSE 25: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT- STOP 1552 ΜΟΝΑΔΕΣ

Σαφώς πιο επιθετικός από τον ΓΔ μιας και ο τραπεζικός έχει μεγαλύτερη βαρύτητα με το νέο ιστορικό του χαμηλό. Το 1285 είναι κοντινή στήριξη κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση θυμίζοντας το χαμηλό του Μαρτίου στο 1135. Το 1385-1410 έχει γίνει κύρια αντίσταση πλέον. Ο τραπεζικός αντίστοιχα κατέγραψε την στήριξη του 221 με το 254-268 να είναι κύρια αντίσταση που θέλει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα την προσοχή μας.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: HMEΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 287 ΜΟΝΑΔΕΣ

O μεγάλος στόχος στην ζώνη του 221 πληρώθηκε δοκιμάζοντας αντίδραση. Το 221 και 214 είναι στηρίξεις που ακόμα και αν είναι να σπάσουν δύσκολα θα συμβεί άμεσα. Το 255-264 είναι σημαντική αντίσταση και επιθετική τάση και σε πρώτη φάση πρέπει να κατοχυρωθεί για να δούμε κάτι διαφορετικό. 
 

ΔΕΗ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ LONG - STOP 366 ΜΟΝΑΔΕΣ

H ΔΕΗ είναι μία από τις λίγες μετοχές που έχουν σημαντικά κέρδη και το 2020 σε αντιδιαστολή με το τι έχει συμβεί στην αγορά. Σε ημερήσιο είναι short με το stop στο 529 αλλά στο εβδομαδιαίο γράφημα παρατηρούμε την σοβαρότατη στήριξη στην ζώνη του 467. Ο τίτλος δοκιμάσει μέχρι το επιπέδου του 450 βγάζοντας στην παρούσα αγοραστές. Το 517-529 σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση στην παρούσα. Ενώ μία κατοχύρωση του 467 σ εβδομάδα θα ανοίξει τον δρόμο για το 439 ή 408.

*Ο Ηλίας Ζαχαράκης είναι διευθύνων σύμβουλος της FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ

**Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.