Επιστροφή στα κέρδη στο ΧΑ με ώθηση από τα blue chips

Επιστροφή στα κέρδη στο ΧΑ με ώθηση από τα blue chips

Σε ένα περιβάλλον έντονης αισιοδοξίας για τη συντήρηση της ανοδικής τάσης στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση έκλεισε με κέρδη 0,63% (837,09 μονάδες), λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή άνοδο των περισσοτέρων εισηγμένων η οποία αντιστάθμισε την περαιτέρω πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

Όσον αφορά στη μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς, η συμπεριφορά της στο ταμπλό βάρυνε το κλίμα, χωρίς ωστόσο να ανησυχήσει την ισχύουσα ανοδική τάση. Άλλωστε, η σημερινή της πτώση (-10,67%) ήρθε με σημαντικά μειωμένο όγκο συναλλαγών (5,86 εκατ. ευρώ), τουλάχιστον σε σχέση με αυτόν τον περασμένων ημερών, κάτι που θα κρατήσουμε ως δεδομένο είτε σε ανοδικό, είτε σε καθοδικό σενάριο, διότι υποδεικνύει το σημείο «κλειδί» όπου έπεσαν τα πολλά στοιχήματα.

Εξάλλου, και η μοιραία συμπεριφορά στην αγορά παραγώγων ανέδειξε το ζήτημα και από πλευράς βάθους (ή έλλειψης αυτού) της αγοράς, τουλάχιστον συγκριτικά με το μέγεθος της επικείμενης ΑΜΚ.

Κατά τα λοιπά, όσοι διατήρησαν τις αγοραστικές τους θέσεις μετά το σήμα εξόδου από την περιοχή του 1 ευρώ, είτε ανέλαβαν ταυτόχρονα και το ρίσκο σε αντιστάθμιση της προσδοκώμενης μεγάλης απόδοσης, είτε προτίμησαν να αγοράσουν τη μετοχή από το ταμπλό εν όψει της ΑΜΚ (χωρίς όρους), υπολογίζοντας ότι θα την βρουν φθηνότερα στο ταμπλό από ότι στη μελλοντική εγγραφή.

Τα παραπάνω συνεπικουρούνται από τον ούτως ή άλλως επιθετικό χαρακτήρα του τραπεζικού κλάδου και την χιλιοειπωμένη απόκλιση της (αρνητικής) απόδοσης της Πειραιώς από τον υπόλοιπο (ανοδικό) κλάδο. Σίγουρα μια αντίθετη έκβαση θα χάριζε υπεραποδόσεις στους τολμηρούς αγοραστές.

Αναφορικά με τη διάχυση στις υπόλοιπες εισηγμένες, η εικόνα είναι εξαιρετική. Για άλλη μια συνεδρίαση, πολλές από αυτές κατέγραψαν νέα υψηλά έτους (13 στο σύνολο, οι Mytilineos, Viohalco, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Intracom, Cenergy, Avax, Ιλυδα, Ιντρακατ, Logismos, Έλαστρον, Κρι Κρι, Βιοκαρπετ και Mevaco) με τις περισσότερες να το έχουν επαναλάβει ήδη πολλάκις.

Η απίθανη συμπεριφορά πολλών μετοχών μπορεί επίσης να αποτυπωθεί τόσο διαγραμματικά όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα, κάτι που αναλύουμε συνεχώς καθημερινά, ενώ πολλές άλλες, ακόμα και αν δεν πετυχαίνουν κάποιο ρεκόρ ή κάποια σημαντική μεταβολή μεγεθών, αντιδρούν παρόλα αυτά υποδειγματικά στην άνοδο και χαρίζουν αφενός σημεία εισόδου για συνέχιση της ανόδου, αφετέρου χαμόγελα με παραμονή σε υψηλότατες αποτιμήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.