Επιστροφή πάνω από τις 800 μονάδες για την αγορά της Αθήνας

Επιστροφή πάνω από τις 800 μονάδες για την αγορά της Αθήνας

Το χρηματιστήριο συνέχισε τη θετική του κίνηση, καθώς μεσοπρόθεσμα ποτέ δεν έχασε την ανοδική τάση από τις αρχές του Νοεμβρίου, ενώ και βραχυπρόθεσμα πήρε νέο αγοραστικό σήμα με το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής. Το εύρος διακύμανσης ήταν σημαντικό, καθώς ο Γενικός Δείκτης έφτασε να κερδίζει έως και 2,3% με υψηλό ημέρας τις 810,64 μονάδες για να κλείσει τελικά με κέρδη 1,29% στις 802,60 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ένα θετικό στοιχείο για τη συνέχεια είναι η αύξηση της αξίας των συναλλαγών πάνω από τα 73,5 εκατ. ευρώ (6,1 εκατ. ευρώ ήταν τα πακέτα) ενώ και η διάχυση ικανοποίησε με 18 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κλείνουν σε θετικό πεδίο και επτά από αυτές με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Βασικός πρωταγωνιστής της ανοδικής κίνησης ήταν ο τραπεζικός κλάδος, αφού πάνω από μισές συναλλαγές αφορούσαν στις μετοχές του. Μόνο η Alpha Bank η οποία κατέγραψε άνοδο 7,08% είχε τζίρο 9,4 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τον δεικτοβαρή ΟΤΕ (10,94 εκατ. ευρώ). Υψηλές συναλλαγές είχαν επίσης τόσοη Εθνική (5,98 εκατ. ευρώ) όσο και η Eurobank (4,5 εκατ. ευρώ).

Κι ενώ η κίνηση προήλθε από την απόδοση του ΔΤΡ (+3,95% στις 486,74 μονάδες αντί +1,35% για τον FTSE25), θα μπορούσε κανείς να πει ότι είχε μεγαλύτερη σημασία η συμπεριφορά των μετοχών της πραγματικής οικονομίας όπως των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα  και Mytilineos. Και τούτο διότι όσο η ρευστότητα προέρχεται από τέτοιες μετοχές, τόσο ενδυναμώνει η πεποίθηση ότι αυτή θα συνεχίσει, καθώς είναι κοινός τόπος ότι η ομαλή ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου εδράζεται σε αυτήν των προαναφερθέντων μετοχών, και όχι των τραπεζών κατά μόνας, που καλώς ή κακώς αφορούν σε ένα ξεχωριστό -εδώ και πολύ καιρό- κεφάλαιο, λόγω και της πολύ υψηλότερης ενδογενούς μεταβλητότητας που κατέχουν.

Η παραπάνω παρατήρηση έχει τη σημασία της εξεταζόμενη κι από το πρίσμα της συμπεριφοράς τοπικά τουλάχιστον- των «μεγάλων» τίτλων, καθώς ειδικά για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, είχαν εδώ και πολλές συνεδριάσεις μια αμυντική συμπεριφορά, που σήμερα φάνηκε να αλλάζει προς το καλύτερο. Επομένως, στηριζόμενοι στην αναμενόμενη ζωντάνια των δεικτοβαρών, μπορούμε να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την ποιότητα της τάσης.

Επίσης, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε τη δυναμική του παρουσία, με τη μεν μητρική να υπεραποδίδει, ιδιαίτερα αναλογιζόμενοι τον «βαρύ» χαρακτήρα της, ενώ και η Τέρνα Ενεργειακή επιδεικνύει σημαντική ανθεκτικότητα μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Παρομοίως, οι τίτλοι της Viohalco έχουν δρόμο μπροστά τους, κρατώντας αξιόλογη θέση στις αποδόσεις για φέτος.

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι η υποαπόδοση της μικρής κεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με την κινητικότητα που τουλάχιστον σήμερα και την Παρασκευή καταγράφηκε στο ταμπλό από τα blue chips, μόνο θετικό συνδυασμό μπορεί να αποτελεί, διότι το πρώτο ανοδικό κύμα είθισται να προέρχεται από την κατηγορία των βαριών χαρτιών.

Τεχνικά, ενδεχόμενη επιστροφή του Γενικού Δείκτη στις 795 μονάδες συνιστά επιβεβαίωση της διάσπασης, και ανάλογα τη συμπεριφορά των τίτλων που ενδιαφέρουν και τους όγκους συναλλαγών, η αγορά θα παράσχει πιο καθαρές ενδείξεις για τη συνέχεια. Και όλα αυτά, με τις διεθνείς αγορές να αποκτούν και πάλι διάθεση να καταγράψουν νέα ιστορικά υψηλά, κρατώντας το θετικό τους πρόσημο όλη την ημέρα.


 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.