Στάση αναμονής στο ΧΑ με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις

Στάση αναμονής στο ΧΑ με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σχεδόν... επίπεδο είναι το σημερινό γράφημα του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υπάρχει εξαιρετικά μικρή διακύμανση μόλις τριών μονάδων, κάτι αρκετά σπάνιο για την αγορά, στοιχείο που μαρτυρά τη στάση αναμονής των επενδυτών που μειώνουν κατακόρυφα τις πρωτοβουλίες τους στις σταθεροποιητικές ή ήπια πτωτικές συνεδριάσεις.

Στην αγορά λαμβάνουν χώρα επιλεκτικές κινήσεις με ήπιο rotation χαρτοφυλακίων τόσο στο χώρο του FTSE 25 όσο και στον Mid Cap, όπου παρουσιάζεται κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον. Μετά τα νέα ιστορικά υψηλά των δύο εκ των τριών δεικτών της Wall Street την Παρασκευή, σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφεται ράλι, εν μέσω θετικών ειδήσεων.

Ο CAC 40 έχοντας άνοδο 1% έχει ξεπεράσει τις 5.800 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 1,05%, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης, που είναι το σημαντικότερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, ενισχύεται άνω του 1,20% ξεπερνώντας με θεαματικό τρόπο μετά από καιρό τις 13.000 μονάδες! Πλέον, διαπραγματεύεται στις 13.121 μονάδες και όχι πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά του που είναι στις 13.559,60 μονάδες από τις αρχές του 2018!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο – που είναι η αγορά που έχει τα περισσότερα κέρδη παγκοσμίως το 2019 – είναι εύλογο να «χωνεύει» επίπεδα, να αφομοιώνει κεκτημένα και να «δένει» τιμές σε δείκτες και μετοχές.

Αυτή η αφομοίωση κεκτημένων γίνεται με κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών, καθώς η αγορά στα πτωτικά – διορθωτικά της στάδια, «στεγνώνει» από συναλλαγές, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από το σύστημα, ενώ στις ανοδικές συνεδριάσεις, οι τζίροι πολλαπλασιάζονται. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, όπου ο τζίρος μόλις που φτάνει στα 37 εκατ. ευρώ μετά από σχεδόν πέντε ώρες συνεδρίασης!

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 878 μονάδες με οριακές απώλειες 0,20%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 880,65 μονάδες και χαμηλό στις 877,08 μονάδες, ήτοι διακύμανση μόλις τριών μονάδων, ενώ πτώση 0,39% σημειώνει ο FTSE 25 και -0,58% ο τραπεζικός.

Στις τράπεζες η εικόνα είναι μεικτή, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 1,29%, την Alpha Bank sto -1,26%, ενώ μικρή πτώση σημειώνουν οι Εθνική και Eurobank. Στον ευρύτερο Large Cap κέρδη κοντά στο 2% έχουν τα ΕΛΠΕ, άνω του 1% κερδίζει η Fourlis, ενώ στον αντίποδα πιέζεται η ΟΠΑΠ σε ποσοστό 2,87% και η Ελλάκτωρ σε ποσοστό 2,40%.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 2% καταγράφουν μετοχές όπως AVAX, Παπουτσάνης και ΙΑΣΩ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Έλτον και Κέκροπας. Πτώση 2,82% έχει η Τεχνική Ολυμπιακή, 1,13% η MLS, -1,17% και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς 43 μετοχές ενισχύονται έναντι 61 που υποχωρούν.