Επιφυλακτικότητα στη Wall με τη Fed στο «μικροσκόπιο»

Επιφυλακτικότητα στη Wall με τη Fed στο «μικροσκόπιο»

Οριακές μεταβολές στη σημερινή συνεδρίαση για τους τρεις βασικούς δείκτες με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν οποιοδήποτε στοιχείο που μπορεί να δώσει «σήμα» για την επόμενη κίνηση της Fed ως προς τα επιτόκια.

Με την περίοδο των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους τόσο στα οικονομικά μεγέθη που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα και αφορούν στην κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας, όσο και σε μια σειρά ομιλιών αξιωματούχων της Fed.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 25 μονάδες (0,15%) κινούμενος στις 17.526 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημειώνει κέρδη 11 μονάδων (0,25%) βρίσκεται στις 4.781 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει  2 μονάδες (0,06%) και κινείται στις 2.053 μονάδες.

Η ισχυρή αγορά εργασίας, το επίπεδο του πληθωρισμού που βρίσκεται κοντά στο 2% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η Fed και η χαλάρωση των διεθνών πιέσεων, είναι οι τρεις παράγοντες που υποστηρίζουν την προσπάθεια της Fed να ομαλοποιήσει το επίπεδο των επιτοκίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed του St. Luis κ. Bullard που μίλησε σήμερα στο Πεκίνο.

Ωστόσο ο κ. Bullard έθιξε το γεγονός πως οι αγορές δεν αναμένουν ακόμη αύξηση των επιτοκίων λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης του ΑΕΠ και τις προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης κ. Eric Rosengren υποστήριξε πως οι οικονομικές συνθήκες της αμερικάνικης οικονομίας είναι σχεδόν αυτές που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται πως και πριν δύο εβδομάδες ο κ. Rosengren είχε εκφράσει την άποψη πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Monsanto Co κερδίζει 6,21% μετά την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος εξαγοράς της εταιρείας από Bayer AG.

Συγκεκριμένα, η Bayer ανακοίνωσε πως κατέθεσε προσφορά ύψους 62 δισ. δολαρίων, ή 122 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bayer, που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η προσφορά αντιπροσωπεύει 37% premium στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της Monsanto στις 9 Μαΐου (89,03 δολ.).

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Boeing Co. υποχωρεί κατά 0,78% παρά την ανακοίνωση συμφωνίας αγοράς 100 αεροσκαφών από βιετναμέζικη εταιρεία έναντι 11,3 δισ. δολαρίων.

Νωρίτερα, με μικτά πρόσημα διαπραγματεύτηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, έπειτα από το τέλος της συνάντησης των υπουργών οικονομικών των G-7 καθώς δε προέκυψε κάποιο νέο πέραν κάποιων διαπιστώσεων.