Επίδειξη ισχύος από τους πωλητές και απώλειες 1,45%
Χρηματιστήριο Αθηνών

Επίδειξη ισχύος από τους πωλητές και απώλειες 1,45%

Εμφανής η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό, με τους ενεργούς traders να συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, κάτι που έχει ήδη οδηγήσει σε έκτακτες δηλώσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι υπαινίσσονται λήψη μέτρων.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη, ασφαλώς και αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς θα σηματοδοτήσουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η προσοχή και στα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διαχειριστών, το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό και ευμετάβλητο, εν μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί νέο ντόμινο ανησυχίας σε ολόκληρη την αλυσίδα της διεθνούς οικονομίας.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις ομολόγων παραμένουν ψηλά, ενώ όλο και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι συνιστούν μείωση της έκθεσης στις μετοχές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «η «βόμβα’»βρίσκεται στα χέρια των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες καλούνται να τιθασεύσουν την έκρυθμη πληθωριστική κατάσταση, ενώ και η κινεζική οικονομία δείχνει εδώ και καιρό σημάδια κόπωσης, με τις προσδοκίες για ανάκαμψη στα επόμενα δύο τρίμηνα του 2022 να είναι χαμηλά, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα τόσο των διεθνών οίκων και του ΔΝΤ. Επίσης, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι και οι ΗΠΑ βρίσκονται και σε ύφεση, τουλάχιστον σε τεχνικό στάδιο».

Στην αρχική προσπάθεια αντίδρασης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, «απάντησε» με θετικό ξεκίνημα το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως η δυναμική των αγοραστών εξανεμίστηκε σχετικά σύντομα, τα σχέδια για άμεση επαναπροσέγγιση των 890 – 900 μονάδων έδειξαν να αποσυντονίζονται και οι πωλητές πήραν σχετικά περισσότερες πρωτοβουλίες, όταν ο γενικός δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές χαμηλότερα των 869 μονάδων.

Σαν να μην έφτανε αυτό και οι «sellers» έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στο χαμηλό ημέρας και με αξιοσημείωτες απώλειες.

Σύμφωνα με τους συντηρητικά σκεπτόμενους, «οι αιτίες της πρόσφατης ‘βουτιάς’ παραμένουν επί τάπητος. Οι κεντρικές τράπεζες, εντός του Σεπτεμβρίου, θα προβούν σε νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση απειλεί με ‘black out’ την ευρωπαϊκή βιομηχανία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023».

«Με τη διεθνή ψυχολογία να παραμένει επιφυλακτική, θα εκμεταλλευόμασταν την ευκαιρία νέων πιέσεων για να αυξήσουμε θέσεις σε επιλεγμένες μετοχές που έχουν υγιή ανάπτυξη κερδών και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, παρά το περιβάλλον προκλήσεων, μεταξύ αυτών Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo», αναφέρει η Piraeus Sec.

«Η ανοδική τάση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάζεται και απαιτεί προσοχή καθώς και η μεταβλητότητα αναμένουμε να αυξηθεί», τονίζει η Leon Depolas Sec.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 568,49 (+1,08%) και 551,25 μονάδων (-1,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 553,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,67%%.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον ΓΔΧΑ που κινήθηκε μεταξύ 879,26 (+1,27%) και 857,22 μονάδων (-1,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 855,70 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,45%.

Ο τζίρος στα 53 εκατ., από τα οποία τα 0,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΕΕΕ (+1%), ΕΥΔΑΠ (+0,13%) και ΟΛΠ (+0,53%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΚΟΥΕΣ.

Από την πλευρά των «ηττημένων», οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-3,16%), ΒΙΟ (-2,41%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,73%), ΔΕΗ (-2,35%), ΜΟΗ (-2,54%), ΟΠΑΠ (-2,71%), ΣΑΡ (-5,54%), ΤΕΝΕΡΓ (-2,11%) και TITC (-2,32%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΙΝΛΟΤ (+7,50%), ΛΑΒΙ (+3,03%), ΒΥΤΕ (+1,59%), ΦΒΜΕΖΖ (+2,96%) και ΦΡΛΚ (+1,19%).

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 73 πτωτικών και 6 τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.