Επιχείρηση ανασύνταξης για την Wall Street στη σκιά της Όμικρον

Επιχείρηση ανασύνταξης για την Wall Street στη σκιά της Όμικρον

Να ανακτήσουν μέρος από τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής επιχειρούν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς έχει μετριαστεί προς ώρας η ανησυχία για τη νέα υπερμεταδοτική - σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία - μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και οι αγορές παγκοσμίως παρουσιάζουν γενικότερα σημάδια ανάκαμψης από το μεγάλο sell off.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 35.084 μονάδες με άνοδο 0,55%, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 ενισχύεται κατά 1,05% και βρίσκεται στις 4.642 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που ενισχύεται κατά 1,4% κινούμενος στις 15.703.

Όπως προαναφέρθηκε, η Wall Street έρχεται από μία δύσκολη συνεδρίαση - τη χειρότερη για τον Dow Jones από τον Οκτώβριο του 2020 (Dow -905 μονάδες με -2,5%, S&P 500 - 2,3% και Nasdaq - 2,2%) - με το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, να είναι εστιασμένο στις εξελίξεις γύρω από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και εγείρει σημαντικούς φόβους για «αναζωπύρωση» της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη.

Σε αυτό το κλίμα, οι αγορές αναμένεται πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα στους ρυθμούς των πληροφοριών από την επιστημονική κοινότητα, καθώς πέρα από τις πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία για το βαθμό μεταδοτικότητας της Όμικρον, τη νοσηρότητά της σε σχέση με τις προηγούμενες, αλλά και αν και κατά πόσο διαφεύγει της ανοσοποιητικής προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Άκμαν της Pershing Square Capital Management χτες στο twitter, «αν και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε οριστικά στοιχεία, τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί "ήπια έως μέτρια" συμπτώματα (λιγότερη σοβαρότητα) και είναι πιο μεταδοτική», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «αν επιβεβαιωθεί θα είναι σήμα bull και όχι bear για τις αγορές».

Από την πλευρά του, ο Τομ Λι της Fundstrat αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της εταιρείας ότι «θα είμαστε επιθετικοί αγοραστές σε αυτή τη διόρθωση. Στην περίπτωση των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα, το "γαύγισμα" είχε φανεί χειρότερο από ό,τι η ίδια η "δαγκωματιά" και κατά την άποψή μας το ξεπούλημα στις αγορές θα είναι βραχύβιο και παροδικό».

Στις εξελίξεις της ημέρας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε ότι υφίσταται «πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος λόγω της νέας παραλλαγής» και κάλεσε τα 194 μέλη του ΟΗΕ «να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και να καταρτίσουν σχέδια μετριασμού». 

Ελπίδες ωστόσο για την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής γεννά δήλωση του κορυφαίου επιδημιολόγου της Νότιας Αφρικής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, σύμφωνα με την οποία τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πιθανόν αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από τη νέα παραλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η γερμανική BioNTech που παρασκευάζει το υπάρχουν εμβόλιο με την Pfizer, εργάζεται στο να το προσαρμόσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον και αναμένεται να είναι έτοιμη μια νέα έκδοση του εμβολίου της εντός 100 ημερών, εφόσον χρειαστεί.

Αντίστοιχα, η αμερικανική φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, έχει ξεκινήσει παρόμοια διαδικασία αξιολόγησης και ανάπτυξης, σε περίπτωση που χρειαστεί νέο εμβόλιο.