Επανέρχονται οι πωλητές στις ευρωπαϊκές αγορές

Επανέρχονται οι πωλητές στις ευρωπαϊκές αγορές

Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται πλέον οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το αρνητικό γύρισμα στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης, ολοκληρώνοντας ένα μήνα γενικότερα υψηλής μεταβλητότητας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον υψηλό πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 επιχειρεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος κινούμενος στις 456 μονάδες με άνοδο 0,2% με στήριξη από αμυντικούς κλάδους όπως το real estate και τα τρόφιμα, αν και έχει διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του που είχαν ξεπεράσει και το 1%.

Συνολικά για το Σεπτέμβριο που ολοκληρώνεται σήμερα, ο δείκτης βρίσκεται σε πορεία να καταγράψει απώλειες της τάξεως του 2,8% διακόπτοντας έτσι το σερί επτά διαδοχικών ανοδικών μηνών, καθώς η απότομη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ειδικά το τελευταίο διάστημα ώθησε τους επενδυτές να βγουν από υψηλής ανάπτυξης κλάδους όπως η τεχνολογία και τους έστρεψε προς τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις, όπως ο τραπεζικός και εκείνος της ενέργειας.

Στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX μετά το θετικό άνοιγμα υποχωρεί πλέον κατά 0,2% κινούμενος στις 15.320 μονάδες, ο παρομοίως γαλλικός CAC 40 έχει διαγράψει τα κέρδη που σημείωνε και κινείται πέριξ του χτεσινού κλεισίματος στις 6.560 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE100 διαπραγματεύεται στις 7.123 μονάδες με κέρδη 0,2%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στους δείκτες της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,15% κινούμενος στις 25.700 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία σημειώνει απώλειες 0,6% και βρίσκεται στις 8.827 μονάδες παρόλο που νωρίτερα είχε κινηθεί έως και στις 8.954.

Όπως αναφέρουν αναλυτές της BCA σε σημείωμά τους, «οι πρόσφατες κινήσεις των αγορών υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια εναλλαγή προς όφελος τομέων και assets που επωφελούνται από τη μετατόπιση της κατανάλωσης από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «δεδομένου ότι δεν αναμένουμε πως η αύξηση των επιτοκίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία τους επόμενους 12 με 18 μήνες, συνιστούμε στους επενδυτές να διατηρήσουν μια επιφυλακτικά overweight κατανομή στις μετοχές».

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η βρετανική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 5,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ την προκαταρκτική εκτίμηση για 4,8%, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική της πιέζεται από τις ελλείψεις αποθεμάτων αλλά και εργατικού δυναμικού.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς τον Αύγουστο στο 7,5% από το 7,6% του Ιουλίου.

Τέλος, στις εταιρικές επιδόσεις της ημέρας, ο τίτλος της H&M σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,3% αφότου ενημέρωσε ότι οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα επηρέασαν τις πωλήσεις της τον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, η Diageo Plc ενισχύεται άνω του 1,8% καθώς δήλωσε ότι αναμένει ενίσχυση των λειτουργικών της περιθωρίων.

Η σουηδική Sinch πραγματοποιεί ράλι 6% αφότου ενημέρωσε ότι ήρθε σε συμφωνία για την αγορά της πλατφόρμας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Pathwire έναντι 1,9 δισ. δολαρίων, ενώ ο τίτλος της βρετανικής Boohoo σημειώνει βουτιά περίπου 10% μετά την προειδοποίηση για τα ετήσια κέρδη της.