Ενεργειακή αντεπίθεση στο ΧΑ

Ενεργειακή αντεπίθεση στο ΧΑ

Άνοδο της τάξης του +0,79% παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 762,83 μονάδες, όπως και ο FTSE 25 που εμφάνισε αντίστοιχη συμπεριφορά (+0,72% στις 1.816,93 μονάδες) με την ενέργεια και τις κατασκευές να δίνουν ώθηση στη συνεδρίαση, σε αντίθεση με τον τραπεζικό δείκτη που έκλεισε πτωτικός.

Σε αυτό πλαίσιο η συνεδρίαση τελικά ήταν άνευρη, αφενός διότι οι τζίροι ήταν μέτριοι για άλλη μια φορά (περίπου 57 εκατ. ευρώ), αφετέρου διότι δεν υπήρξε μεσοπρόθεσμη κατευθυντικότητα.

Ιδίως ως προς το δεύτερο, από τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 15 έκλεισαν θετικές και 8 αρνητικές (σε συνολικά 61 ανοδικές και 41 καθοδικές), ενώ και η ένταση της κίνησής τους διαφοροποιήθηκε: για παράδειγμα η Πειραιώς έκλεισε έντονα καθοδικά (-5,85%, ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και πολύ χαμηλότερα) ενώ έντονα ανοδικά η ΔΕΗ - που παρεμπιπτόντως κατέγραψε νέα πολυετή υψηλά - και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,41% και +5,9% αντίστοιχα).

Ακόμα παραπάνω, δεν άλλαξε κάτι σημαντικό στα μεσοπρόθεσμα επίπεδα των μετοχών που παρακολουθούμε. Γενικότερα η αγορά κοιτάζει μόνο εμπρός, με μεγάλο βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο όπου δεν επέρχεται ειδική λύση με το συνολικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ενώ πολλοί τίτλοι συνεχίζουν την επαφή τους με τα ιστορικά ή πολυετή υψηλά έχοντας ιδιαίτερα συμπαγή συμπεριφορά.

Η σημερινή απόκλιση του προσήμου του ΓΔ με τον ΔΤΡ δεν συναντάται συχνά, αντιθέτως είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι στις 4 τράπεζες σημειώθηκε μόλις το 1/3 του συνολικού τζίρου, με τη ΔΕΗ μόνη της να συγκεντρώνει το 50% όλου του τραπεζικού, και τους ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να γράφουν παρόμοια αξία συναλλαγών με τις τράπεζες.

Ένα άλλο ζήτημα που παραμένει είναι η επίμονη ανοδική κίνηση των ξένων δεικτών, με πρωτεργάτες βεβαίως εκείνους των ΗΠΑ (σήμερα εκ νέου σε ιστορικά υψηλά), ενώ η ελληνική αγορά κρατάει το επιτόπιο βηματισμό της.

Κατά τα λοιπά, συνεχίζουμε να κοιτάμε με αισιοδοξία την πορεία πολλών τίτλων, που είτε ανάρρωσαν από την κρίση, είτε υπεραπέδωσαν της αγοράς, είτε και επιδεικνύουν στιβαρή επενδυτική βάση.

Παράλληλα με την καλή πορεία πολλών «μεγάλων» μετοχών (Μytilineos, Τέρνα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Σαράντης, κ.λπ.), αξιολογούμε και την υπέροχη εικόνα και μικρότερων, που έχουν χαρίσει χαμόγελα, όπως οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας (Entersoft, Infoquest, Profile, Performance, Epsilon, Ideal, Space), η Κρι-Κρι, τα Πλαστικά Θράκης, η ΕΛΧΑ κ.α. που δεν πρέπει να λείπουν από το στόχαστρο κάθε επενδυτή.