Πιέσεις στο Χ.Α., με πολύ μειωμένους όγκους και τζίρους

Πιέσεις στο Χ.Α., με πολύ μειωμένους όγκους και τζίρους

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πιέσεις δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση, τη στιγμή που διεθνώς έχει φορτιστεί εκ νέου αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, οδηγώντας σε πολύ μεγάλη πτώση, τόσο τις ασιατικές, όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Από τη μία η διατάραξη της - εύθραυστης κι αλλιώς – συμφωνίας προσωρινής ανακωχής στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, από τη άλλη η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του τεχνολογικού κολοσσού Huawei στον Καναδά, είναι παράγοντες που οδηγούν τους επενδυτές σε «κλείδωμα» ρευστότητας.

Τη Δευτέρα οι δείκτες της Wall Street δέχτηκαν καταιγιστικές πιέσεις χάνοντας άνω του 3%, όμως χθες είχαν αργία λόγω πένθους για το Τζορτζ Μπους, οπότε με αγωνία αναμένει όλο το σύστημα τη σημερινή «ετυμηγορία» των αμερικανικών δεικτών

Πάντως, η σύλληψη του στελέχους κορυφής της Huawei οδήγησε τους ασιατικούς δείκτες σε μεγάλη «βουτιά», με τον Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 1,91% και τον Hang Seng να χάνει 2,47%.

Εντός αυτού του σκηνικού, οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές είναι εξαιρετικά μεγάλες, ξεπερνώντας το 2% για τους Xetra DAX, FTSE 100 και CAC 40.

Εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται χαμηλότερα, με την πτώση – προς το παρόν – να είναι ελεγχόμενη και εντός πλαισίου, τηρουμένων των αναλογιών αλλά και δεδομένης της ανόδου που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 647 μονάδες με πτώση 1,36%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται σε πολύ περιορισμένα επίπεδα και στα 11 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες υποχωρούν έως 2,80% ενώ και στο χώρο των blue chips η πτώση φτάνει έως το 2,70%. Πτώση άνω του 3% καταγράφει η ΔΕΗ, άνω του 2% χάνουν οι Alpha Bank, Εθνική και Eurobak, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι ΟΤΕ, Eurobank, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα. Μικρές στηρίξεις με ήπια θετικό πρόσημο δίνουν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Πτωτικά κινούνται και οι περισσότερες μετοχές του Mid Cap, χωρίς – προς το παρόν – κάτι ιδιαίτερο, ενώ κύριο χαρακτηριστικό είναι οι περιορισμένοι όγκοι και τζίροι. Στο σύνολο της αγοράς μόλις 17 μετοχές ενισχύονται έναντι 50 που υποχωρούν.