Έκτο διαδοχικό ρεκόρ για τον Dow Jones

Έκτο διαδοχικό ρεκόρ για τον Dow Jones

Το έκτο κατά σειρά κλείσιμο-ρεκόρ κατάφερε σήμερα ο Dow Jones, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί σε διάστημα δυόμιση ετών, με τους άλλους δύο δείκτες να μην μπορούν να αντιστρέψουν το αρνητικό πρόσημο.

Παράλληλα, το αρνητικό κλίμα «στήριξε» και η υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη για τα επόμενα δύο χρόνια εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Dow industrials κέρδισε 26,03 μονάδες ή 0,1% κλείνοντας στις 18.559,08, ολοκληρώνοντας με θετικό πρόσημο για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση -το μεγαλύτερο σερί σε πάνω από τρία χρόνια. Η McDonald''s Corp. και η Johnson & Johnson είχαν την καλύτερη απόδοση στον δείκτη.

Ο S&P 500 έχασε 3,11 μονάδες ή 0,1% στις 2.163,78 μονάδες, με τον κλάδο της ενέργειας να ηγείται των απωλειών. Παράλληλα, ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 19,41 μονάδες ή 0,4% στις 5.036,37 μονάδες.

«Δίνεται μεγάλη έμφαση στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αντλήσουν κάποια αίσθηση κατεύθυνσης και να κρίνουν το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών», δήλωσε ο Eric Wiegand, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου. «Υπάρχει μικρή ανοχή για απογοήτευση».

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας μια αργή και σταθερή ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο παρά τα απογοητευτικά στοιχεία νωρίτερα φέτος.

Οι ενάρξεις ανέγερσης αυξήθηκαν κατά 4,8% σε εποχικά προσαρμοσμένη ετήσια βάση στις 1,19 εκατ. κατοικίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, είχαν κάνει πρόβλεψη για 1,17 εκατ. κατοικίες.

Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 1,5% με 1,15 εκατ. το χρόνο.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Goldman Sachs Group ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με τη μετοχή της ωστόσο να υποχωρεί 1,2% καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ικανοποιητικά όσο των ανταγωνιστών της.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας για το δεύτερο τρίμηνο ενισχύθηκαν στα 1,82 δισ. δολάρια ή 3,72 δολάρια ανά μετοχή, από τα 1,05 δισ. δολάρια ή 1,98 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Παράλληλα, τα έσοδα μειώθηκαν στα 7,93 δισ. δολάρια από τα 9,07 δισ. δολάρια πέρυσι.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Thomson Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 3 δολάρια ανά μετοχή και έσοδα της τάξης των 7,58 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της Netflix κατέγραψε απώλειες 13%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση από τον Οκτώβριο του 2014, έπειτα από τα χθεσινά απογοητευτικά αποτελέσματα, όπου έδειξαν ότι ο αριθμός των συνδρομητών δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, ενώ αντίθετα η Johnson & Johnson ενισχύθηκε 1,7% μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.

Η J&J, η πρώτη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία που ανακοινώνει αποτελέσματα, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του 2016 στα 71,5 δισ. δολάρια – 72,2 δισ. δολάρια, από τα 71,2 δισ. δολάρια – 71,9 δισ. δολάρια προηγουμένως. Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα κέρδη αναμένονται μεταξύ των 6,63-6,73 δολαρίων ανά μετοχή από τα 6,53-6,68 δολάρια ανά μετοχή.

Παράλληλα, η Yahoo παρουσίασε ζημιές και αποτελέσματα χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, γεγονός που αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές της. Συγκεκριμένα, στα μάλλον τελευταία της αποτελέσματα ως ανεξάρτητη εταιρεία, η Yahoo ανακοίνωσε ζημιές 439,9 εκατ. δολαρίων ή 46 σεντς ανά μετοχή, από ζημιές 2 σεντς την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αντίθετα, κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων παρουσίασε η IBM για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ωστόσο ήταν το 17ο διαδοχικό τρίμηνο όπου τα έσοδα υποχώρησαν σε ετήσια βάση.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του χρυσού σημείωσε μικρή άνοδο, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμο σε σχεδόν μία βδομάδα, δείχνοντας παράλληλα πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες τα συνολικά κέρδη του χρυσού έφτασαν σχεδόν το 12%.

Τα συμβόλαια του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκαν 3 δολάρια ή 0,2% κι έκλεισαν τη συνεδρίαση στα 1.332,3 ανά ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από την προηγούμενη Τετάρτη.

Το πετρέλαιο διαμορφώθηκε σε χαμηλό 10 εβδομάδων, καθώς επικράτησε ανησυχία για την αύξηση των αποθεμάτων, παράλληλα με την ενδεχόμενη μείωση στη ζήτηση λόγω της ανακοίνωσης του παγκόσμιου outlook από το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο WTI παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε 59 σεντς ή 1,3% κι έκλεισε στα 44,65 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αφότου κατέγραψε απώλειες 1,6% την προηγούμενη μέρα. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο συνεδρίασης από τις 9 Μαΐου. Το συμβόλαιο του Αυγούστου λήγει στη συνεδρίαση της Τετάρτης, γεγονός που ενισχύει πολλές φορές τη μεταβλητότητα της τιμής.

Το Brent Σεπτεμβρίου υποχώρησε κι αυτό 30 σεντς ή 0,6% στο Χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου κι ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 46,66 δολ./βαρέλι.

Τέλος, στις ευρωπαϊκές αγορές, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με απώλειες, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Ο δείκτης BIST 100 του χρηματιστηρίου της Τουρκίας έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 76,177.82 μονάδες, διαγράφοντας τα κέρδη που πραγματοποιούσε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.