Συνεχίζει ανοδικά το Χ.Α., κάτω από τις 750 μονάδες

Συνεχίζει ανοδικά το Χ.Α., κάτω από τις 750 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με ηπιότερα κέρδη αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία εισηγείται την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Παρασκευής. 

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 744 μονάδες με άνοδο 0,19%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 29,48 εκατ. ευρώ.

Ο Απρίλιος έχει μπει με καλούς οιωνούς στο Χ.Α. δεδομένου ότι είναι μήνας με πολλές εξελίξεις, ενώ γενικότερα – σύμφωνα με τα στατιστικά – είναι ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας του έτους, με ανοδικά κλεισίματα σε ποσοστό 80%.

Η αγορά, χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές ύστερα από το ξέσπασμα της Δευτέρας, συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά αναμένοντας και τις εξελίξεις για τις τράπεζες και την… επιστροφή κεφαλαίων από τα ομόλογα αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής.

Πλέον, επόμενος κομβικός στόχος για την αγορά είναι οι 750 μονάδες, ενώ αν διατηρηθούν οι συναλλαγές στα επίπεδα των δύο πρώτων συνεδριάσεων του Απριλίου, τότε πολύ γρήγορα η αγορά θα κινηθεί αρκετά υψηλότερα.

Θυμίζουμε πως στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, τη Δευτέρα, ο τζίρος έφτασε στα 77,59 εκατ. ευρώ, ενώ χθες διαμορφώθηκε στα 66,52 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιο αυξημένος τόσο από τα 56 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του 2018, όσο και από τα 46 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές του πρώτου τριμήνου 2019.

Η αγορά έχει τις δυνατότητες ακόμη και άμεσα να υπερβεί τη ζώνη ψυχολογίας των 750 μονάδων, αν δεν συμβεί κάτι αρνητικό είτε σε εγχώριο επίπεδο, είτε σε διεθνές. Μένει να δούμε αν αυτή η προσπάθεια θα γίνει σήμερα ή στις επόμενες συνεδριάσεις.

Οι τράπεζες κινούνται ανοδικά, με τις Εθνική και Alpha Bank να ενισχύονται άνω του 2%, ενώ ηπιότερα κέρδη σημειώνουν οι Πειραιώς και Eurobank.

Στο χώρο των blue chips, σε ήπια αρνητική τροχιά είναι τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Σαράντης, ενώ θετικά κινούνται οι Motor Oil, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα κ.λπ.

Μεικτές είναι οι τάσεις στο χώρο του Mid Cap, όπου θετικά ξεχωρίζουν και σήμερα τίτλοι όπως AVAX, MIG, Attica Bank, Ικτίνος, Κρι Κρι, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως Ιατρικό Αθηνών, Autohellas (θα προχωρήσει σε reverse spilt για τη… διάσπαση της μετοχής δίνοντας τέσσερις νέες για κάθε μία παλαιά), Κρέτα Φαρμ και Attica Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 42 μετοχές ενισχύονται έναντι 28 που υποχωρούν.