7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Είναι το 2022 το νέο 1999 για το Χρηματιστήριο;

Είναι το 2022 το νέο 1999 για το Χρηματιστήριο;

Ήταν Νοέμβριος του 2020 με τον ΓΔ στις 650 μονάδες όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται το τι έρχεται στο χρηματιστήριο. Στη διάρκεια του χρόνου από τότε περάσαμε μία σημαντική πτώση λόγω πανδημίας αλλά παρόλα αυτά η αγορά σήμερα βρίσκεται στα υψηλά 6ετίας, με κέρδη κοντά στο 50% και με πολλούς τίτλους να έχουν δώσει αποδόσεις ακόμα και πάνω από 1.000%.

Τα επιτόκια δανεισμού από τότε έχουν μηδενίσει μιας και η χώρα συμμετέχει στο QE, ενώ τα θετικά νέα αλλά και τα αποτελέσματα πολλών εταιρειών έχουν πάρει την ανιούσα. Το πακέτο στήριξης λόγω κρίσης είναι πολύ σημαντικό μετά από την ανομβρία των τελευταίων 12 ετών και όπως όλα δείχνουν η χώρα έχει μπροστά της αρκετά χρόνια ανάπτυξης.

Δεν θέλουμε να δούμε μπροστά μας ένα 1999 μιας και αυτό κράτησε μία χρονιά εγκλωβίζοντας τους «επενδυτές» που νόμιζαν ότι θα πλουτίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι αγορές παρόλα αυτά λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες και με πρώτο γνώμονα την ψυχολογία.

Η ελληνική αγορά έχει καθηλωθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τον ΓΔ να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αν αλλάξει και επίπεδο κάτι που για πολλοστή φορά προσπαθεί θα δούμε καταστάσεις που σίγουρα θα θυμίζουν άλλες εποχές. Μην ξεχνάμε ότι τα τραπεζικά επιτόκια είναι μηδενικά, ο φόβος για τη χώρα έχει απομακρυνθεί και πλέον όλοι και «νέοι διπλανοί» κερδίζουν από την αγορά το τελευταίο διάστημα.

Το τελευταίο είναι και ο πιο επικοινωνιακός τρόπος για να εισέλθουν νέα χρήματα στο χρηματιστήριο. Ήδη αυτό έχει πάρει σάρκα και οστά χωρίς ακόμα να γίνεται μαζικά. Είναι δεδομένο ότι και αυτό θα συμβεί. Μην ξεχνάμε ότι πλέον η αγορά έχει και συντηρητικές ομολογιακές τοποθετήσεις που μπορούν να δώσουν έστω και κάποιες αποδόσεις σε σχέση με τις μηδενικές στις τράπεζες.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει να αυξάνεται ο ιδιωτικός τραπεζικός δανεισμός, με εξαίρεση τα στεγαστικά που αρχίζουν και παίρνουν φωτιά. Οι τράπεζες προσδοκούν σε αυτό μιας και είναι και ο μόνος τρόπος για να αυξήσουν τα κέρδη τους από τη στιγμή που θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες σωστά. Αυτό μπορεί να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο ΑΕΠ.

Όταν σε παίρνει πελάτης με σίγουρη πληροφορία ότι η «Χ βιοσώλ» θα εξαγοράσει ευρωπαϊκές εταιρίες και θα κάνει και μερικούς παπάδες οπότε θα ανέβει 5 φορές πάνω, καταλαβαίνουμε πως είμαστε πολύ κοντά στο να δούμε καταστάσεις από άλλες εποχές.

Σίγουρα κάποιος δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της εισροής νέων κεφαλαίων, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται προσοχή στους επενδυτές, εκτός αν δηλώνουν τζογαδόροι... Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές έχουν τη μνήμη περιστεριού αν όχι χρυσόψαρου και ακόμα και αν έχουν χάσει στο παρελθόν θα επιστρέψουν και πάλι στον ίδιο τόπο και με τον ίδιο τρόπο να «πάρουν το αίμα τους πίσω».

Σκοπός είναι να μην μπερδεύουμε την επένδυση με τον τζόγο με το γρήγορο κέρδος. Για να μπορέσει κάποιος να κερδίσει πιο μεσοπρόθεσμα την αγορά χρειάζεται στρατηγική, επιμονή και σωστή διαχείριση χρήματος.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως το Χρηματιστήριο «μυρίζει» μέρες 1998;

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.