Εβδομαδιαία κέρδη 2,60% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εβδομαδιαία κέρδη 2,60% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες 0,96% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 571,56 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, υπήρξαν πιέσεις στην πλειοψηφία των μετοχών, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες έως και 1%. Προς το μέσο της συνεδρίασης οι απώλειες περιορίστηκαν, χωρίς ωστόσο να καταφέρει ο γενικός δείκτης να βρεθεί σε θετικό έδαφος, με την εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να βελτιώνεται.

Κατά το δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης υπήρξαν πιέσεις, κυρίως προς τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οδηγώντας τον γενικό δείκτη έως και τις 567,83 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%. Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Κρίσιμες, χαρακτηρίζονται οι επόμενες συνεδριάσεις για τον γενικό δείκτη, καθώς σε αυτές θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη πορεία αυτού, αλλά και η δυναμική την οποία επέδειξε στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 1,16%, με τον όγκο στις μετοχές του κλάδου να διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με το μέσο εβδομαδιαίο όρο. Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε μόνο η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 1,60%.

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επικράτησαν αρνητικά πρόσημα για την πλειοψηφία των μετοχών, με τις μετοχές του ΤΙΤΚ και Follie Folli να εμφανίζουν αυξημένο όγκο σε σχέση με το μέσο εβδομαδιαίο όρο, χωρίς όμως να υπάρξουν κάποιες ιδιαίτερες μεταβολές.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 8,65%.

Από τεχνικής πλευράς, ο γενικός δείκτης εμφανίζει αδυναμία να κινηθεί πάνω από τις 586 μονάδες, καθώς μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών προσπάθησε να τις διασπάσει ανοδικά ανεπιτυχώς, εξαντλώντας στα επίπεδα αυτά την δυναμική του. Επόμενη στήριξη για τον γενικό δείκτη αποτελούν οι 567 μονάδες.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα €0,254 με κέρδη 1,60%, της ΑΛΦΑ στα €1,91 με απώλειες 2,55%, της ΠΕΙΡ στα €0,224 με απώλειες 1,32%, και της ΕΥΡΩΒ στα €0,77 με απώλειες 1,16%.

Με απώλειες ολοκλήρωσε η μετοχή της Aegean έπειτα από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, διατηρώντας παρόλα αυτά την ανοδική της τάση που ξεκίνησε από τις 23 Φεβρουαρίου, και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €8,1438. Η μετοχή έκλεισε στα €8,30 με απώλειες 2,35%.

Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες για την μετοχή της Motor Oil, η οποία ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ελάχιστα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €9,1199. Η μετοχή έκλεισε στα €9,40 με απώλειες 0,63%.

Κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των πέντε και δέκα ημερών βρέθηκε σήμερα η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με την μετοχή να μην μπορεί να κινηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, συνεχίζοντας να καταγράφει απώλειες, και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €3,6460. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 1,08% και έκλεισε στα €3,68.

Αμετάβλητη ολοκλήρωσε και τη σημερινή συνεδρίαση, διατηρώντας παράλληλα το σήμα πώλησης, η μετοχή της Ιντραλότ, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €1,1083. Η παρέμεινε αμετάβλητη στα €1,13.

Παραμένει Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το σήμα αγοράς για την μετοχή της ΔΕΗ, με την μετοχή να μην μπορεί όμως να βρεθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €3,0223. Η μετοχή ολοκλήρωσε στα €3,04 με απώλειες 3,18%.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €41,97 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €2,61 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 55 κινήθηκαν ανοδικά, 46 πτωτικά, και 142 παρέμειναν αμετάβλητες.