Διόρθωση με μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο λόγω των διεθνών εξελίξεων

Διόρθωση με μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο λόγω των διεθνών εξελίξεων

Οι απρόβλεπτες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν με αφορμή τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, είναι αφορμή για διόρθωση σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, επηρεάζοντας εύλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο που μετά τα χθεσινά νέα υψηλά 5ετίας, διορθώνει άνω του 1,5%.

Οι αγορές διεθνώς είναι «φορτωμένες» όσο ποτέ στο παρελθόν, με τους τρεις δείκτες της Wall Street σε διαρκή ιστορικά υψηλά μετά και το χθεσινό ράλι έως 330 μονάδες για τον Dow Jones, ενώ και οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται στα υψηλά πολλών ετών, άρα τα περιθώρια διόρθωσης είναι εξαιρετικά μεγάλα.

Μεγάλα είναι και τα περιθώρια διόρθωσης και στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο μετά την άνοδο του 2019 αλλά και την άνοδο του Δεκέμβρη, βρίσκεται σε υψηλά 5ετίας και μένει να δούμε τι αντοχές μπορεί να δείξει στη διατήρηση των τεχνικών κεκτημένων, σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση της διεθνούς κρίσης.

Πάντως, το θετικό είναι πως σήμερα η διόρθωση στο Χ.Α. έρχεται με μικρό τζίρο, δεν υπάρχει κλιμάκωση πράξεων αλλά μάλλον… μείωση, οπότε δε διαφαίνεται – προς το παρόν – διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά.

Όπως σημειώνει στο σημερινό του σχόλιο ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «για σήμερα, αν και είναι νωρίς για να κρίνουμε, η πιθανή κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν ενδέχεται να αλλοιώσει το καλό κλίμα, τουλάχιστον έως ότου οι εξελίξεις μας απομακρύνουν από αυτό το σενάριο.

Bαρύτητα θα δοθεί και στις ανακοινώσεις του δείκτη ISM manufacturing στις ΗΠΑ, καθώς οι προηγούμενες τέσσερις μετρήσεις ήταν οι χειρότερες από τις αρχές του 2016. Από εκεί και πέρα, σε ικανοποιητικά επίπεδα ανακοινώθηκε ο ελληνικός Markit PMI χθες στο 53,9 υποδεικνύοντας την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας», σημειώνει ο αναλυτής.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, ο Γ.Δ. του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 916 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,53%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 20 εκατ. ευρώ. Σχεδόν καθολικά πτωτική είναι η εικόνα του Large Cap, καθώς μόνο η Coca Cola HBC είναι σε θετικό έδαφος.

Διόρθωση κοντά στο 3% καταγράφει ο ΟΛΠ, άνω του 2% υποχωρούν οι Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Motor Oil, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Alpha Bank, ΟΤΕ, Τιτάν, Jumbo, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

Διορθωτική είναι η εικόνα και στον Mid Cap που παρ? ότι υστέρησε συγκριτικά με τον FTSE 25 το 2019, χθες έδωσε σημαντική κίνηση. Πτώση άνω του 2% καταγράφουν οι Attica Bank, MIG, Τεχνική Ολυμπιακή και Intrakat, ενώ μικρότερη διόρθωση σημειώνουν οι Autohellas, Intralot, Cenergy Holdings, Quest Συμμετοχών, AVAX (χθες εκτοξεύτηκε στο +11,68%), Κέκροπας κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 15 μετοχές ενισχύονται έναντι 62 που υποχωρούν.