Το ράλι του αργού διέκοψε το κερδοφόρο σερί του Dow Jones

Το ράλι του αργού διέκοψε το κερδοφόρο σερί του Dow Jones

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω της διεθνούς αναταραχής που προκάλεσαν οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και το εκρηκτικό άλμα στις τιμές του πετρελαίου που ακολούθησε.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε έχοντας χάσει 142 μονάδες ή 0,52% στις 27.076 μονάδες, τερματίζοντας έτσι το σερί οκτώ διαδοχικών κερδοφόρων συνεδριάσεων. Πτώση κατέγραψαν και οι άλλοι δύο δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τον διευρυμένο S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,31% και να κλείνει στις 2.997 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε στις 8.153 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,28%.

Οι επιθέσεις που προκλήθηκαν από επιθέσεις με drone εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων οδήγησαν τη Σαουδική Αραβία στην απόφαση να περιορίσει κατά 50% την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της, με την κυβέρνησης της χώρας να δηλώνει ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε να αποκατασταθεί τουλάχιστον το 1/3 της ημερήσιας παραγωγής.

Η είδηση οδήγησε σε εκρηκτικό άλμα 14,7% τις τιμές του πετρελαίου. «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια διακοπή παραγωγής και αντίδραση της τιμής στην αγορά πετρελαίου», ανέφερε στο Bloomberg o Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής στην Credit Suisse Group AG, προσθέτοντας ότι «το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην ατζέντα της πετρελαϊκής αγοράς».

Από την πλευρά του πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί, «ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες».

Σε αυτό το κλίμα ωστόσο, οι μετοχές του κλάδου της Ενέργειας πραγματοποίησαν την καλύτερη συνεδρίαση της χρονιάς τους, με τον κλάδο να ενισχύεται συνολικά κατά 3,9%. Ειδικότερα, οι πετρελαϊκές Exxon Mobil και Chevron είδαν της μετοχές τους να έχουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ο τίτλος της Devon Energy κατέγραψε άλμα άνω του 11%.

Αντίθετα, η οι αεροπορικές Airlines JetBlue Airways και United Airlines dropped υποχώρησαν άνω του 3,1% η καθεμία, ενώ η American Airlines έχασε 5,4%.

Τέλος, μεγάλη πτώση 4,3% κατέγραψε και η μετοχή της General Motors, έπειτα από την απεργία στην οποία προχώρησαν εργαζόμενοί της.