Δίχως τέλος η βουτιά στα crypto, κάτω από 1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση

Δίχως τέλος η βουτιά στα crypto, κάτω από 1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Χθες ενδοσυνεδριακά το Bitcoin σημείωσε πτώση άνω του 20% και το Etherium 30%. Οι ρευστοποιήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια,  οδηγώντας την αγορά σε περαιτέρω πτώση. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι θέσεις long που κλείνουν, με μέσο όρο 63.86%, στο ανταλλακτήριο FTX το 55.95% των θέσεων που ρευστοποιήθηκαν είναι θέσεις short. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει πέσει κάτω από το 1 τρισ. δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή το Celsius, από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια crypto, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει συναλλαγές.

Ειδικότερα, το Celsius, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις αναλήψεις, τις ανταλλαγές και τις μεταφορές από την πλατφόρμα. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την πτώση του Lido Wrapped Ether (stETH) σε σχέση με το ETH.

Λίγο πριν την ανακοίνωση, το Celsius έστειλε περίπου 100.000 ETH και 9.500 WBTC στο ανταλλακτήριο FTX, υποδηλώνοντας ότι η πλατφόρμα χρειαζόταν γρήγορη ρευστότητα σε νομίσματα fiat. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός αναλήψεων από πελάτες είχε κλονίσει σοβαρά τη ρευστότητα του Celsius, ιδιαίτερα μετά τις φημολογούμενες απώλειες που υπέστη η πλατφόρμα κατά την κατάρρευση του Terra τον περασμένο μήνα. Από την ανακοίνωση, το διακριτικό Celsius (CEL) έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70%.

Η εταιρεία δεν έδωσε καμία πληροφορία για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αναλήψεις, αναγκάζοντας τους επενδυτές να περιμένουν και πάλι με κομμένη την ανάσα. Ωστόσο, η αγορά προεξοφλεί ότι το Celsius θα μπει υπό ειδική διαχείριση, καθώς δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ξεπληρώσει τους επενδυτές και δεν είναι απλά μια προσωρινή κρίση ρευστότητας.

Ο βασικός ανταγωνιστής του Celsius, το Nexo απάντησε στην είδηση καταθέτοντας πρόταση για εξαγορά ορισμένων ρευστών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με σκοπό να περιορίσει το ρίσκο που θα επιμεριστούν οι καταθέτες του Celsius.

Το Nexo κοινοποίησε στο Twitter μια επιστολή που περιγράφει το «δυνητικό ενδιαφέρον» της να αποκτήσει «ορισμένα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως εξασφαλίσεις δανειακών απαιτήσεων, την εταιρική ταυτότητα και βάση δεδομένων πελατών της επιχείρησης». Σύμφωνα με το Nexo, η προσφορά θα παραμείνει σε ισχύ για μία εβδομάδα, εκτός εάν γίνει αποδεκτή ή απορριφθεί ή αποσυρθεί πριν από εκείνη την ώρα.

Η αγορά πάγωσε, τη στιγμή η βουτιά στα κρυπτονομίσματα συνεχίζεται. Το BTC και το ETH σημείωσαν πτώση άνω του 20% και 30%, αντίστοιχα. Οι ρευστοποιήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια, οδηγώντας την αγορά σε περαιτέρω πτώση. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι θέσεις long που κλείνουν, με μέσο όρο 63.86%, στο ανταλλακτήριο FTX το 55.95% των θέσεων που ρευστοποιήθηκαν είναι θέσεις short. Κάτι που υποδεικνύει πως η Alameda Research (η εταιρεία trading που ελέγχει το ανταλλακτήριο) πιθανώς να είχε διαφορετική στρατηγική...

Το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων είναι θέσεις σε $BTC ($473 εκατομμύρια) και $ΕΤΗ ($366 εκατομμύρια).

Το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων σε όγκο συναλλαγών, έθεσε σε παύση τις αναλήψεις Bitcoin λόγω τεχνικών προβλημάτων. Αν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng «CZ» Zhao αρχικά ανακοίνωσε ότι η κατάσταση θα διορθωθεί σε περίπου 30 λεπτά, ακολούθησε μια απάντηση λίγο αφότου είπε ότι η επιδιόρθωση θα διαρκούσε «λίγο περισσότερο» από τις αρχικές εκτιμήσεις. Τα κεφάλαια των χρηστών, τόνισε, είναι «SAFU» - δηλαδή ασφαλή. Οι συναλλαγές κόλλησαν στο δίκτυο επειδή υποβλήθηκαν στο ανταλλακτήριο με «χαμηλά τέλη συναλλαγών», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συσσωρευμένων αναλήψεων στο δίκτυο του Bitcoin, ανέφερε η εταιρεία.

Η MicroStrategy (MSTR) του Michael Saylor, ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με απευθείας έκθεση στο $BTC, καταγράφει ζημία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας άρχισε να αγοράζει bitcoin τον Αύγουστο του 2020 σε τιμή λίγο κάτω από τα $12.000. Οι μετέπειτα αγορές τους επόμενους μήνες οδήγησαν τις συμμετοχές της εταιρείας σε 129.918 bitcoin, αξίας κάτω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με επένδυση σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των αγορών της MSTR προήλθε μέσω πωλήσεων ομολόγων και μετατρέψιμων ομολογιών.

Τον περασμένο μήνα, ο Saylor απέρριψε τις συζητήσεις για κλήση περιθωρίου, δηλώνοντας ότι θα προέκυπτε πρόβλημα μόνο εάν το bitcoin φτάσει τα 3.562 δολάρια. Οι μετοχές της MicroStrategy υποχώρησαν 25% τη Δευτέρα, καθώς ηγείται του sell-off σε μετοχές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Παράλληλα, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προχωρούν σε συντονισμένες απολύσεις ανθρώπινου δυναμικού. Όπως έγινε γνωστό, το Crypto.com θα απολύσει 260 άτομα, που αντιστοιχεί στο 5% του ανθρώπινου δυναμικού της. Ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου, Marszalek περιέγραψε τις απολύσεις ως μια «δύσκολη και απαραίτητη» απόφαση για να «διασφαλιστεί η συνεχής και βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Το ανταλλακτήριο με έδρα τη Σιγκαπούρη δαπάνησε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει το αποκλειστικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων χορηγός του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022, πλήρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για διαφήμιση στο Super Bowl και ξόδεψε 700 εκατομμύρια δολάρια για να χορηγήσει το γήπεδο Staples Center στο Λος Άντζελες. Αλλά οι μέρες του 2021 έχουν φύγει ανεπιστρεπτί...

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.