Διαχείριση κεκτημένων, μικροδιορθώσεις και πακέτα στο ΧΑ

Διαχείριση κεκτημένων, μικροδιορθώσεις και πακέτα στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ήπιας διαχείρισης κεκτημένων, μικροδιορθώσεων – κυρίως ενδοσυνεδριακών, εναλλαγών θέσεων αλλά και νέων επιλεκτικών τοποθετήσεων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κινείται απολύτως ψύχραιμα και να «δένει» τις τιμές σε δείκτες και μετοχές, πράγμα απαραίτητο ύστερα από έντονο ανοδικό σερί που είχε προηγηθεί.

Μέσα σ'' ένα γενικά σταθεροποιητικό κλίμα στη Wall Street και μεικτών προσήμων στην Ευρώπη
χωρίς ακρότητες και χωρίς «καινούριους» καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ψυχολογία, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να «ζυγίζουν» ψύχραιμα τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, διατηρώντας παράλληλα όλα τα πρόσφατα κέρδη τους.

Εντός αυτού του πλαισίου, η ελληνική αγορά κινήθηκε σε εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης, με πολύ μικρές διακυμάνσεις ευρύτερα, με τις τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση κυριάρχησαν τα πακέτα, με τη Lamda Development να διακινεί 2.551.097 μετοχές μέσω 18,24 εκατ. ευρώ και στις δημοπρασίες.

Θυμίζουμε χθες στη Lamda Development έγινε η μεταβίβαση των 1.319.840 μετοχών επίσης μέσω πακέτου στις δημοπρασίες έναντι 9,44 εκατ. ευρώ, με αγοραστή την Aegean Airlines που απέκτησε το 1,66% των μετοχών της εταιρείας που «τρέχει» το project του Ελληνικού. Μένει να δούμε ποιος απέκτησε το σημερινό μεγάλο πακέτο των μετοχών που ασφαλώς ξεπερνά το 2,60% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο προέρχονταν από 6ήμερο ανοδικό σερί ενώ είχε συμπληρώσει έντεκα ανοδικές συνεδριάσεις στις δεκατρείς τελευταίες, οπότε υπήρχαν (και κυρίως υπάρχουν) μεγάλα περιθώρια διόρθωσης και αποφόρτισης. Βεβαίως, η... διόρθωση – η ουσιαστική διόρθωση – δεν προειδοποιεί, όμως η αλήθεια είναι ότι η αγορά βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό εν αναμονή της ετυμηγορίας και της S&P, κάτι που... ιντριγκάρει τους επενδυτές.

Οδηγός του momentum είναι ο τραπεζικός κλάδος που σήμερα έκλεισε σε νέα υψηλά 15 μηνών και στις 853,47 μονάδες με άνοδο 0,69%, επίπεδα που είχε να δει σε κλείσιμο από τις αρχές Αυγούστου 2018. Ήταν η 8η ανοδική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη στις δέκα τελευταίες.

Ο Γενικός Δείκτη κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά έκλεισε (για πολλοστή συνεδρίαση) στο υψηλό ημέρας και στις 873,13 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%, έχοντας υψηλό στις 873,47 μονάδες και χαμηλό στις 866,71 μονάδες λίγο μετά τις 14:00 μ.μ. Τουτέστιν, ο Γ.Δ. είχε για ακόμη μια συνεδρίαση πολύ μικρή διακύμανση μόλις εφτά μονάδων σε όλη τη συνεδρίαση.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,96 εκατ. ευρώ με τα 25,42 εκατ. ευρώ – ήτοι το 36% του συνόλου - να είναι πακέτα σε Lamda Development, ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.163,66 μονάδες με πτώση 0,24% ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.238,79 μονάδες με πτώση 0,60%.

Οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές έκλεισαν ανοδικά, με την Εθνική να ξεχωρίζει με κέρδη 1,95%, την Alpha Bank +1,07% και την Πειραιώς +0,59%, ενώ υποχώρησε κατά 0,56% η Eurobank. Στα μη τραπεζικά blue chips, στήριξη στο Γ.Δ. έδωσαν οι ΟΤΕ, Titan, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης, ενώ υποχώρησαν άνω του 1% οι Coca Cola HBC, Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap στην Intralot – μετά το διήμερο ράλι έως 18% - επέστρεψαν οι πωλητές με τον τίτλο να υποχωρεί σε ποσοστό 4,93% με όγκο 951 χιλ. τεμάχισ, ενώ πτώση κατέγραψαν και οι MLS -4,05%, Ικτίνος, Intrakat, Νηρέας και Τεχνική Ολυμπιακή. Στον αντίποδα, θετικά έκλεισαν οι ΙΑΣΩ, MIG, Κέκροπας, Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης, Quest Συμμετοχών και Profile.

Στην ευρύτερη αγορά ξεχώρισαν τίτλοι όπως Sato, CPI, Lavipharm, Κτήμα Λαζαρίδη, Σωλ. Τζιρακιάν, Μαθιός, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Ευρωπαϊκή Πίστη και Κλουκίνας Λάππας. Στην κορυφή των απωλειών έκλεισαν μετοχές όπως Προοδευτική, Επίλεκτος, Παΐρης, Pasal, Moda Bagno, Μοτοτδυναμική, Βογιατζόγλου, Φιερατέξ, Reds, Κυριακούλης, ElvalHalcor, Ιατρικό Αθηνών, Ιντερτέκ και Trastor. Στο σύνολο της αγοράς 48 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 60 που υποχώρησαν.