Δέστε τις... ζώνες σας και για τα ελληνικά ομόλογα

Δέστε τις... ζώνες σας και για τα ελληνικά ομόλογα

Συνεχίζεται η κατακόρυφη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων στον απόηχο των ανησυχιών τόσο για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία όσο και γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Και αν οι «Times» μας καλούν να δέσουμε τις ζώνες μας για τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν στην Ιταλία αν σχηματιστεί κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών και υλοποιηθούν οι «υποσχέσεις» Λέγκας και Πέντε Αστέρων, τότε και οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν το ίδιο για τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,438% καταστρέφοντας τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές και το χτίσιμο του κεφαλαιακού αποθέματος. Το κλίμα έχει... βαρύνει πολύ και οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ, μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο, δείχνουν να διαψεύδονται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο.

Αναλυτές τονίζουν ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα και πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αφού οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών.

Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις των αγορών είναι περιορισμένες καθώς κανείς δεν πιστεύει – ή δεν θέλει να πιστέψει - ότι θα δούμε τα χειρότερα στην Ιταλία. Όμως αν η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων σχηματίσουν κυβέρνηση και κάνουν πράξη έστω κάποιες από τις προγραμματικές τους δηλώσεις, η νευρικότητα θα... χτυπήσει κόκκινο.

Σημαντική είναι και η άνοδος που καταγράφουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το 10ετές να κινείται στο 2,162%. Μικρότερος είναι ο αντίκτυπος για τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας με την απόδοση του 10ετούς της Πορτογαλίας να διαμορφώνεται στο 1,807% (+1,12%) και της Ισπανίας στο 1,422% (+0,92%).