8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Curve Wars: Δωροδοκίες και ίντριγκες στον κόσμο της αποκεντρωμένης οικονομίας

Curve Wars: Δωροδοκίες και ίντριγκες στον κόσμο της αποκεντρωμένης οικονομίας
Shutterstock

Το πρωτόκολλο της αποκεντρωμένης οικονομίας Curve αποτελεί κατά μακράν το μεγαλύτερο σε ρευστότητα - με περισσότερο από 23 δισ. δολάρια κλειδωμένα στις δεξαμενές ρευστότητας του. Το αμέσως μεγαλύτερο έχει ρευστότητα 18 δισ. δολάρια Ωστόσο, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα με το κρυπτονόμισμα CRV του εκδίδει το πρωτόκολλο.

Μπορείτε να αποκτήσετε αυτό το κρυπτονόμισμα αγοράζοντάς το σε κάποιο ανταλλακτήριο ή παρέχοντας ρευστότητά σε οποιαδήποτε από τις δεξαμενές liquidity του Curve. Μέσα από έναν αλγόριθμο, το πρωτόκολλο μέσω ψηφοφορίας αποφασίζει τις ανταμοιβές CRV μπορεί να κερδίσει ένας πάροχος ρευστότητας - όταν παρέχει ρευστότητα σε μια δεξαμενή Curve.

Προς το παρόν, για παράδειγμα, το pool για το Magic Internet Money, ένα αλγοριθμικό stablecoin συνδεδεμένο με το δολάριο, επιτρέπει στους χρήστες να κερδίσουν έως και 12,85% επιπλέον APY σε κρυπτονομίσματα CRV. Επομένως, εάν κάποιος μπορεί να ελέγξει την ψήφο, μπορεί να ψηφίσει, ώστε η δεξαμενή ρευστότητας της αρεσκείας του να λάβει πραγματικά υψηλές ανταμοιβές CRV. Ελέγξτε τις ψήφους, συλλέξτε περισσότερες αμοιβές. Αυτό είναι το παιχνίδι.

Μέσα σε όλα αυτά, μια άλλη αγορά αναδύεται: η συντονισμένη αγορά των δωροδοκιών.

Αυτές τις μέρες, πολλά πρωτόκολλα έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν τις δωροδοκίες αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων με τη μία ή την άλλη μορφή. Ας υποθέσουμε ότι είστε μεγάλος πάροχος ρευστότητας στο Curve Finance και θέλετε να αυξήσετε το ποσό των ανταμοιβών CRV ή ένα κρυπτονόμισμα που θέλει να αυξήσει τη ρευστότητα για το κρυπτονόμισμα, θα μπορούσατε να το κάνετε αρκεί να δωροδοκήσει τους ψηφοφόρους του πρωτοκόλλου να ψηφίσουν το πρότζεκτ σας.

Ο Andre Cronje, ο δημιουργός του Yearn Finance και πολλών άλλων έργων DeFi, δημιούργησε μια πλατφόρμα για να εκτελέσει αυτό ακριβώς το είδος δωροδοκίας. Ονομάζεται «bribe.crv.finance», ο ιστότοπος είναι ουσιαστικά μια πύλη για όλες τις δωροδοκίες CRV. Επιτρέπει στους δωροδόκους να δημιουργούν προσφορές και οι δέκτες μιας δωροδοκίες διεκδικούν προσφορές.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη πολλές πλατφόρμες δωροδοκίας DeFi, ενώ η πιο γνωστή από αυτές είναι το Convex. Σήμερα, συγκεντρώνει περισσότερο από το 53% όλων των διακριτικών CRV που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και κατασκευάστηκε ειδικά για να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο CRV προσφέροντας τις υψηλότερες ανταμοιβές στους χρήστες.

Κλειδώνοντας τα κρυπτονομίσματα CRV στην πλατφόρμα staking του Convex, δίνεται στους χρήστες το δικαίωμα (προμήθειες συναλλαγών από το Curve 0,04%επί των συναλλαγών, τη λήψη κρυπτονομισμάτων $CRV, και τη συντονισμένη μέγιστη δυνατή ανταμοιβή για μια δεξαμενή ρευστότητας του Curve.

Ούτως ή άλλως, επειδή το Convex έχει συγκεντρώσει όλα αυτό το CRV (και το veCRV) μέσω των μπόνους που προσφέρει, έχουν τη δυνατότητα ουσιαστικά να ενισχύσουν στο μέγιστο όλες τις ανταμοιβές για κάθε χρήστη του Convex.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, οι πόλεμοι για τους ελέγχους διακυβέρνησης αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων θα είναι αυτός που θα εκτινάξει την αξία κρυπτονομισμάτων σε κρίσιμες αποφάσεις.