CNBC: Ο Τραμπ ήθελε να διπλασιάσει τους δασμούς της Κίνας

CNBC: Ο Τραμπ ήθελε να διπλασιάσει τους δασμούς της Κίνας

Αποκαλύψεις σχετικά με την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς των κινεζικών προϊόντων μόλις έμαθε τα αντίποινα από την κινεζική πλευρά, δημοσιοποίησε το δίκτυο CNBC, το οποίο κι έφερε στο φως το πλούσιο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που προηγήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά, πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο CNBC πως ο Ντόναλντ Τραμπ εξοργίστηκε σε τέτοιο βαθμό μόλις έγινε γνωστή η κινεζική απάντηση στην επιβολή δασμών από πλευράς ΗΠΑ, που απείλησε πως θα διπλασιάσει το ύψος των δασμών των κινεζικών προϊόντων.

Λύση στο πρόβλημα φέρονται να έδωσαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν όσο και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, οι οποίοι αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με μία σειρά υψηλόβαθμων εταιρικών στελεχών, οι οποίοι με τη σειρά τους επισήμαναν στον πρόεδρο Τραμπ, τον τεράστιο αντίκτυπο που θα είχε στην αγορά μία τέτοια κίνηση.

Υπενθυμίζεται, πως η κινεζική απάντηση στην επιβολή δασμών από πλευράς ΗΠΑ, αφορούσε στην επιβολή τελωνιακών δασμών ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, γεγονός που έφερε την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών σε οριακό σημείο.

Τελικά, ύστερα κι από τις παραινέσεις των ανθρώπων της αγοράς και των στενών του συμβούλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρκέστηκε σε μία αύξηση των δασμών της τάξης του 5%, με τους συνεργάτες του να αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε εμφανώς μετανιωμένος για την απόφασή του να μην διπλασιάσει τους τελωνιακούς δασμούς των κινεζικών προϊόντων.

Μάλιστα, οι παραπάνω αποκαλύψεις έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα που οι φόβοι για την ένταση των συνεπειών του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνονται περαιτέρω, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις ζημιές των βασικών αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ μόλις την περασμένη Κυριακή οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν εκατέρωθεν νέες αυξήσεις στους τελωνιακούς δασμούς.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια της κόντρας των δύο παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, ενώ μόλις χθες Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter «απείλησε» την Κίνα πως σε περίπτωση επανεκλογής του στον προεδρικό θώκο, θα αναλάβει πιο «δραστικές πρωτοβουλίες» ώστε αναγκάσει την κινεζική πλευρά να υποκύψει στις πιέσεις του.