Citi: Στενεύουν τα περιθώρια ανόδου για τις παγκόσμιες αγορές - Που αναμένονται οι καλύτερες αποδόσεις

Citi: Στενεύουν τα περιθώρια ανόδου για τις παγκόσμιες αγορές - Που αναμένονται οι καλύτερες αποδόσεις

Οι μετοχές στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύονται με υψηλό Ρ/Ε, περίπου 20 φορές τα αναμενόμενα κέρδη του 2021, επίπεδο που είναι αρκετά πάνω από τη μακροχρόνια μέση τάση που είναι 15 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη, αναφέρει σε η Citi σε έκθεση με τίτλο ´Το μονοπάτι των χρηματιστηριακών αγορών το 2021´. Η επενδυτική τράπεζα θεωρεί την αγορά των ΗΠΑ την πλέον ακριβή με Ρ/Ε στο 23 και αυτή της Βρετανίας τη φθηνότερη με Ρ/Ε στο 14.

«Τα τωρινά επίπεδα αποτιμήσεων συγκρατούν την αισιοδοξία μας σαν ταύροι αλλά δικαιολογούνται μερικώς από τις πολύ χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και τη συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση (QE) των κεντρικών τραπεζών», σημειώνει η έκθεση.

Με βάση τις νέες τιμές-στόχους της Citi, ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI World δεν προβλέπεται να σημειώνει περαιτέρω άνοδο τη νέα χρονιά, με εξαίρεση τις μετοχές της Βρετανίας και των αναδυόμενων αγορών όπου προβλέπεται ανοδική πορεία και στις οποίες η σύσταση του οίκου είναι “overweight”.

Aντίθετα, στην πιο ακριβή  αμερικανική αγορά, η σύσταση της Citi είναι «ουδέτερη».

«Ένα πιο αδύναμο δολάριο, λογικές αποτιμήσεις και καλή δυναμική κερδοφορίας είναι οι παράγοντες που θα βοηθήσουν τις αναδυόμενες αγορές να υπεραποδώσουν και για τον λόγο αυτό είμαστε ‘overweight’. Η Βρετανία είναι το προτιμητέο trade αξίας ενώ υποβαθμίζουμε την αγορά των ΗΠΑ σε ‘neutral’.

Αν τα εμβόλια, το φθηνό χρήμα και η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική δεν καταφέρουν να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία, τότε η στάση μας θα αποδειχτεί πολύ αισιόδοξη. Αν όμως το φθηνό χρήμα σπρώξει τις αγορές ακόμα υψηλότερα θα φανούμε πολύ απαισιόδοξοι», λέει η Citi σχολιάζοντας τα ρίσκα των προβλέψεων της.

Οι νέες τιμές-στόχοι της βλέπουν μόνο 2% άνοδο του δείκτη MSCI World index φέτος και τις καλύτερες αποδόσεις στις αγορές της Βρετανίας, Αυστραλίας και στα λεγόμενα emerging markets.

Γενικότερα προτείνει τοποθετήσεις σε μελλοντικές διορθώσεις.

Περιοχή    Δείκτης     Τωρινό Επίπεδο Στόχος τέλος του 2021 Αναμενόμενη απόδοση Απόδοση σε $
ΗΠΑ S&P500 3.756 3.800 1% 1%
Pan euro  DJStoxx600 399 410 3% 6%
Βρετανία FTSE100 6.461 6.900 7% 11%
Ιαπωνία Topix 1.805  1.800 0% 5%
Αυστραλία S&P/ASX200 6.587 7.000 6% 10%
Παγκόσμια αγορά MSCI World 739 755  2% 4%

«Οι υψηλές αποτιμήσεις δικαιολογούν την επιφυλακτική στάση αλλά εξηγούνται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Πράγματι, όλες οι ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές διαπραγματεύονται σε επίπεδα όπου η μερισματική απόδοση είναι αρκετά υψηλότερη από την επιτοκιακή απόδοση των επί μέρους κρατικών ομολόγων. Η συνέχιση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα κρατήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα.

Όσο για την ψυχολογία, ο δείκτης ‘Πανικού/Ευφορίας’ στις ΗΠΑ βρίσκεται σε περιοχή ευφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έρθουν διορθώσεις στην αγορά. Σε τέτοια περίπτωση θα βγαίναμε αγοραστές στις διορθώσεις.» αναφέρει η Citi.

«Στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ βλέπουμε τις περισσότερες κόκκινες σημαίες που είναι προειδοποιητικά σημάδια, η Ευρώπη φαίνεται λιγότερο αφρώδης όπως και οι αναδυόμενες αγορές».

Η Citi εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα πιέσει καθοδικά την ισοτιμία του δολαρίου, εξέλιξη που συνήθως ευνοεί τις αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές εμπορευμάτων.

 Μια ανακάμπτουσα παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με ένα διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ μπορεί να ωθήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα. Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν την απόδοση στο 10ετές ομόλογο ΗΠΑ στο 1,25% τους ερχόμενους μήνες από 1% σήμερα και στο 1,45% προς το τέλος του 2021.  Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα συνήθως ακολουθείται από το λεγόμενο rotation προς μετοχές αξίας στις χρηματιστηριακές αγορές.