Χρηματιστήριο: Σε απόσταση αναπνοής από τις 900 μονάδες με οδηγούς τράπεζες και βιομηχανίες

Χρηματιστήριο: Σε απόσταση αναπνοής από τις 900 μονάδες με οδηγούς τράπεζες και βιομηχανίες

Η χθεσινή διάσπαση και μετέπειτα επιβεβαίωση των 895 μονάδων φαίνεται να άνοιξε την όρεξη των επενδυτών για νέες τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο. Η διάχυση της ρευστότητας μεταφράζεται πολύ θετικά για τη συνολική εικόνα και το μόνο που έμεινε είναι μια πειστική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σήμερα στις 898,96 μονάδες (+0,86%) έχοντας λάβει ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές και τα βιομηχανικά blue chips.

Ειδικότερα, και ενώ ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα ανοδικός και σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, ακόμα πιο σημαντικό για την ανοδική συνέχεια είναι η πολύ ομαλή συμπεριφορά του.

Ο ομαλός τρόπος με τον οποίο έλαβαν χώρα οι υποστηρικτικές αγορές θυμίζει ένα ώριμο χρηματιστήριο, που "διάβασε" το θετικό momentum που σιγά σιγά χτίζεται, και βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να ξεκινήσει μια (νέα) ανοδική τάση.

Εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος πρωτοστατεί, όχι τόσο σε απόδοση, κάτι που κάνει ούτως ή άλλως, αλλά κυρίως σε μεθοδικότητα και ανθεκτικότητα στο πτωτικό κομμάτι του πρώτου μισού του Οκτωβρίου.

Κάτι που αποκτά μεγαλύτερη αξία ιδωμένο από την πλευρά της διάρκειας της επικείμενης κίνησης, καθώς αφορά σε ένα ευκταίο ποιοτικό χαρακτηριστικό, συνυπολογίζοντας μάλιστα και την ευαισθησία του ΧΑ στις τραπεζικές μετοχές και την κατά καιρούς συμπεριφορά τους.

Διότι η πρότερη συμπεριφορά ενός κλάδου που συσσωρεύει σε μια ανοδικότητα, την ώρα που οι λοιποί δεικτοβαρείς τίτλοι πλαγιολισθαίνουν λόγω ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων, μπορεί να μεταφρασθεί ως "μάζεμα" με εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Και όλα αυτά να συμβαίνουν την ίδια ώρα που και οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες απορροφούν τις μικρές ενδοσυνεδριακές απώλειες και "γυρίζουν" σε θετικό έδαφος, όντας ήδη με εν ισχύ αγοραστικά σήματα.

DAX40

SPX

Για τη συνέχεια, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κινείται αρχικά στις 907, έχοντας στο μυαλό μας τις 940 μονάδες.

Το στοπ στην κίνηση για παν ενδεχόμενο είναι κάτω από 880 μονάδες σε ημερήσιο κλείσιμο.

Και οι μετοχές που φαίνεται να έχουν τα καλύτερα στησίματα είναι οι τραπεζικές (κυρίως Eurobank, Alpha και ETE), αυτές των Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, ενώ δεν πρέπει να αμελούνται αυτές τις πληροφορικής (Entersoft, Performance, Infoquest, Epsilon κλπ).

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.