7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικό μάζεμα τίτλων με το βλέμμα σε νέα υψηλά

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικό μάζεμα τίτλων με το βλέμμα σε νέα υψηλά

Παρά τις σημερινές ελαφρές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τίποτα δεν παραπέμπει σε πτωτικότητα. Αντίθετα, η γενικότερη εικόνα που σχηματίζεται είναι αυτή ενός ώριμου χρηματιστηρίου, με επενδυτές που επιδιώκουν να παραμείνουν στις θέσεις τους και να δουν την ανοδική κίνηση να εξελίσσεται υπέρ τους.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο ταμπλό (τα 23,04 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών), η - για ακόμα μία μέρα - εξαιρετική συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου και το στενό εύρος διακύμανσης συνηγορούν στην παρατήρηση της καρτερικής συμπεριφοράς των εμπλεκομένων.

Το αγοραστικό σήμα στον Γενικό Δείκτη συντηρείται, και η σημερινή ημέρα τον έφερε ακριβώς εκεί που έπρεπε ώστε να «πατήσει» γερά και να συνεχίσει, στις 902 μονάδες.

Γενικός Δείκτης

Και μάλιστα η ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα, καθότι εμφανίστηκαν αγοραστές ακριβώς σε εκείνο το σημείο (χαμηλό 902,58).

Η συνέχεια είναι πολύ ενδιαφέρουσα διότι έχει ανοίξει ο δρόμος για τις 940 μονάδες, που συνιστά και το άνω όριο της μεσοπρόθεσμης ατασικής φάσης του Δείκτη.

ΓΔ

Όσον αφορά στις τραπεζικές μετοχές, είναι - το λιγότερο - προφανέστατη η διαφοροποίησή τους τόσο με το υπόλοιπο ταμπλό (ως προς την ανθεκτικότητα και τη ζωντάνια) όσο και με τις ίδιες περασμένων χρόνων. Και με δεδομένη τη βαρύτητα που έχουν τόσο σταθμίζοντας τους δείκτες (ΓΔ και 25άρη) όσο και επηρεάζοντας την ψυχολογία, είναι λογικό να αναπτερώνεται το ηθικό.

Διατραπεζικός δείκτης

Σοβαρότατη συμπεριφορά, εκτός των τραπεζών, επέδειξαν οι Mytilineos, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, άσχετα με το πρόσημο της ημέρας. Τόσο οι όγκοι συναλλαγών (ΟΤΕ 27,35 εκατ. συμπεριλαμβανομένων πακέτων 16,2 εκατ. ευρώ, ΜΥΤΙΛ 2,06, ΟΠΑΠ 1,95) όσο και η ομαλή διάχυση των αγοραπωλησιών υποδεικνύουν το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Άλλες μετοχές που πιθανόν να μας απασχολήσουν στο επικείμενο ανοδικό κομμάτι είναι αυτές της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, της πληροφορικής (Entersoft, Performance, BYTE, Epsilon, Infoquest, Space κλπ), της Ελλάκτωρ, της ΤΕΡΝΑ και βεβαίως της ΔΕΗ, της οποίας η συμπεριφορά θα εξαρτηθεί καθολικά από τους αναμενόμενους όρους της ΑΜΚ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.