Χρηματιστήριο Αθηνών: Καλοκαιρινή κίνηση χαμηλού κόστους…

Χρηματιστήριο Αθηνών: Καλοκαιρινή κίνηση χαμηλού κόστους…

Η εβδομάδα μας χάρισε απλόχερα ένα 3,5% με τον Αύγουστο και το καλοκαίρι να έχει όλες τις προϋποθέσεις να κλείσει στα υψηλά έτους. Αν κάποιος κοιτάξει πιο λεπτομερώς την αγορά θα καταλάβει πως οι σωστές επιλογές δίνουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές που μαρτυρά λανθασμένα ο Γενικός δείκτης.

Ένας τραπεζικός δείκτης που ουσιαστικά κινείται πλάγια και χωρίς κατεύθυνση τα τελευταία αρκετά χρόνια χωρίς να έχει μπει σε μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση όπως έχουν κάνει αρκετοί τίτλοι στην αγορά. Είναι και ο μόνος που ακόμα δεν έχει δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα κάτι που θα συμβεί με κλείσιμο πάνω από τις 561 μονάδες και που σε περίπτωση που συμβεί θα δώσει την δυνατότητα στον ΓΔ να έρθει πιο κοντά στο πολυπόθητο 1.000. 

Ο τζίρος συνεχίζει σε καλοκαιρινή διάθεση περιμένοντας τις τράπεζες να μπουν στο παιχνίδι για να αυξηθεί. Από την άλλη το χρήμα κινείται μόνιμα και σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω με αποτέλεσμα να έχουμε μόνιμα εφεδρείες στον ΓΔ. Ένας ΟΤΕ που πλησιάζει το πάνω μέρος του ανοδικού του καναλιού και μία ΔΕΗ που φαίνεται να ανοίγει έναν νέο ανοδικό κύκλο μετά από 5μηνη συσσώρευση ειδικά αν τελεσφορήσει η πώληση του ΔΕΔΗΕ.

Η πληροφορική μόνιμα στο προσκήνιο με τους τίτλους σε μόνιμα ιστορικά υψηλά με αμείωτο το ενδιαφέρον από νέους επενδυτές. Θετική έκπληξη η κίνηση του BRIQ που έστω και αργά η αγορά κατάλαβε πως είναι βαθιά υποτιμημένο. Ο Σεπτέμβρης μας φέρνει και την πιθανή πώληση της ΔΕΠΑ ενώ όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό άμεσα. 

Η τουριστική σεζόν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλύτερα του αναμενομένου με τις προσδοκίες το 2022 να κινηθεί σε νέα υψηλά. Το πιο σημαντικό δεδομένο που οι αγορές περιμένουν είναι το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την μείωση της επαναφοράς ομολόγων στην Αμερική. Ουσιαστικά είναι και η μόνη σοβαρή αφορμή για διόρθωση στην Αμερική που σίγουρα επηρεάζει και τους υπόλοιπους έστω και με καθυστέρηση. 

Τεχνικά η αγορά είναι Long, τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα. Ουσιαστική κοντινή αντίσταση είναι η ζώνη του 930 με το 956 να έχει σημαντικές πιθανότητες από την στιγμή που ο τραπεζικός καταφέρει να δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα. Η περιφέρεια έχει μπει σε ανοδικό μεσοπρόθεσμο κύκλο μετά από αρκετά χρόνια μιας και αρκετές εταιρίες φαίνεται να έχουν σημαντικές θετικές αλλαγές στα αποτελέσματά τους.

Παρόλα αυτά μόνιμος πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια είναι η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στις 17 Σεπτεμβρίου έχουμε και λήξη συμβολαίων με τις πιθανότητες να βλέπουν την αγορά να κλείνει με την τάση.  Ο ΓΔ έχει πλέον σημαντική στήριξη στις 892 μονάδες ενώ το stop σε ημερήσιο είναι στις 878. 

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 13,03% για το 2021, με τον FTSE25 στο +13,3%, τον τραπεζικό στο +7,27% και τον FTSEM στο 34,84%. Οι επιλογές μας στο +27,72% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 14,69. Από τις επιλογές μας ΣΠΕΙΣ με 94%, η ΕΝΤΕRSOFT με 92%, ο  ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 74%, και την ΚΟΥΕΣ με 40%, την ΕUROBANK με 37% και την ΔΕΗ να τρέχει με 35% κέρδη.

Μπορεί η αγορά  κινείται με πολύ χαμηλούς τζίρους παρόλα αυτά οι τιμές καταγράφονται. Μπροστά μας το περιβόητο 1000ρικο συνεχίζει να υφίσταται σε μεσοπρόθεσμος στόχος.

Από εδώ και πέρα τα νέα στην οικονομία θα είναι πολύ πιο πυκνά μιας και αρκετά projects θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο. Το άνοιγμα τον ΕΣΠΑ με γοργότερα βήματα ήδη έκανε την εμφάνιση του με προδημοσιεύσεις ενώ η χρηματιστηριακή αγορά μέρα με την μέρα αποκτάει όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Στην αγορά δεν έχουμε δει κάποια υπερβολή κάτι πολύ θετικό στατιστικά.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι κάτι που μας το δείχνει και τεχνικά η αγορά το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα.  

Γενικός Δείκτης

FTSE25

Διατραπεζικός δείκτης

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Mytilineos

Lamda

Ελλάκτωρ

ΟΠΑΠ

ΟΤΕ

Alpha Bank

Eurobank

ΔΕΗ

Viohalco

ΕΛΠΕ

Κρι Κρι

Quest

Entersoft

SPACE

Διεθνείς Αγορές

S&P 500

Χρυσός

EUR/USD

Bank of America

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

* Ηλίας Ζαχαράκης είναι Διευθύνων Σύμβουλος FASTFINANCE ΑΕΠΕΥ

[email protected]