Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαριές απώλειες 6,04% σε τέσσερις συνεδριάσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαριές απώλειες 6,04% σε τέσσερις συνεδριάσεις

Την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, με τις πωλήσεις να είναι δυνατές από το ξεκίνημα έως και το τέλος της συνεδρίασης. Το sell off χθες στη Wall Street έφερε απώλειες στις Ευρωπαϊκές Αγορές και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έχει αυξήσει το βαθμό συσχέτισης μαζί τους το τελευταίο διάστημα, ακολούθησε από κοντά. Ο φόβος για την παγκόσμια ανάκαμψη έχει επιστρέψει στις αγορές και παράλληλα με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και του lockdown στην Κίνα, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα.

Από νωρίς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Ελλάκτωρ και Motor Oil προκειμένου να ενημερωθεί η επενδυτική κοινότητα για τη συμφωνία εξαγοράς των μετοχών που κατέχουν οι εφοπλιστές στην Ελλάκτωρ, στη Motor Oil, την οποία οι εφοπλιστές επιβεβαίωσαν προς το τέλος της συνεδρίασης. Οι δύο μετοχές παρέμειναν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για όλη τη συνεδρίαση.

Η Πλαστικά Θράκης δημοσίευσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου σε μία προσπάθεια να σταματήσει την πτώση της μετοχής και η κίνηση αυτή λειτούργησε αφού μπήκε τέλος στο πτωτικό σερί. Ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε την πτωτική του κίνηση συμπληρώνοντας μάλιστα 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο τζίρος ήταν αυξημένος (μαζί με τα πακέτα) και αρκετές φορές μέσα στη συνεδρίαση οι πωλήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές θύμιζαν sell off. Αρνητικά επηρέασε ξανά η επικείμενη φορολόγηση των κερδών από την ενέργεια συγκεκριμένες μετοχές όπως ΔΕΗ και Μυτιληναίος.
Ο Γενικός Δείκτης έχοντας «κόψει» από χθες τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, απομακρύνθηκε σήμερα δείχνοντας διάθεση να επιβεβαιώσει την πτωτική διάσπαση.

Τελικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 866,75 μονάδες με απώλειες 2,44% και τζίρο 113 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 4,51% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης 2,76%. Η Εθνική Τράπεζα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του FTSE 25 χάνοντας 5,05%, ενώ με απώλειες άνω του 4% ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση Μυτιληναίος, Eurobank, Alpha Bank, Coca Cola και Τιτάν. Βαριές ήταν επίσης οι απώλειες για Viohalco, Πειραιώς, Lamda και ΔΕΗ. Ο ΟΤΕ ήταν ανοδικός στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίαση και με οριακή άνοδο έκλεισε και η Jumbo.

Στο σύνολο της αγοράς για δεύτερη μέρα λόγω της απόφασης του Αρείου Πάγου η Κέκροψ υποχώρησε 28% και βαριές ήταν οι απώλειες για Moda Bagno, Cenergy, Κτήμα Λαζαρίδη και Real Cons. Οι ανοδικές ήταν μόλις 9 και δείχνουν το μέγεθος των ρευστοποιήσεων και ξεχώρισαν πλην της Πλαστικά Θράκης, η Αλουμύλ, η οποία επίσης δημοσίευσε εξαιρετικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο.
Ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 6,04% και πλέον από την αρχή του έτους χάνει 2,98%.