Χρηματιστήριο: Αντίδραση αυτοσυντήρησης με Alpha, ETE, Viohalco, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: Αντίδραση αυτοσυντήρησης με Alpha, ETE, Viohalco, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ

Ύστερα από εφτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες άνω του 11%, ο τραπεζικός κλάδος έβγαλε μικρή – για το μέγεθος της πρότερης πτώσης – αντίδραση, δίνοντας το έναυσμα και στο υπόλοιπο χρηματιστήριο για μερική ανασύνταξη, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 623,27 μονάδες με άνοδο 0,83%, έχοντας τη στήριξη των Alpha Bank (+4,25%), Εθνική, Viohalco, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. 

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επαναλάβει, η αγορά μετά την πτώση όλου του τελευταίου διαστήματος χρωστούσε – και χρωστάει ακόμα – αντίδραση, έστω και τεχνικής μορφής, ώστε να εξισορροπήσει μερικώς την κατάσταση και να αποφύγει μια πτώση προς τη ζώνη των 610 – 600 μονάδων. Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης προέρχονταν από πέντε αρνητικά κλεισίματα στις έξι προηγούμενες συνεδριάσεις με απώλειες κοντά στο 5%, άρα όφειλε αντίδραση. 

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι η αγορά όταν πλησιάζει στη ζώνη των 610 – 600 μονάδων αντιδρά, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί όλους τους τελευταίους μήνες του εγκλωβισμού σε στενό εύρος διακύμανσης. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 615,08 μονάδες (-0,49%) όμως επιβεβαίωσε ξανά την ανθεκτικότητα αυτής της περιοχής. 

Ακριβώς το ίδιο είχε γίνει και στη χθεσινή συνεδρίαση όπου ο Γ.Δ. είχε επίσης «ακουμπήσει» στις 615,31 μονάδες στο χαμηλό ημέρας όμως έκλεισε υψηλότερα. Την Παρασκευή 16/10 είχε χαμηλό στις 618,68 μονάδες όμως έκλεισε στις 620,18 μονάδες, ενώ την Πέμπτη 15/10 είχε χαμηλό στις 617,13 μονάδες όμως έκλεισε στις 619,26 μονάδες. 

Φαίνεται λοιπόν πως η αγορά κρατάει σ’ αυτή τη φάση αυτή την περιοχή, οπότε μένει να δούμε τις επόμενες συνεδριάσεις και το αν υπάρχουν δυνάμεις για κάτι καλύτερο. Πάντως, ότι έλαβε χώρα και σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από τοποθετήσεις traders και βραχυχρόνιων παικτών, καθώς κανένα σοβαρό momentum δεν υπάρχει, ούτε καταγράφηκε αύξηση συναλλαγών. 

Πάντως, το γεγονός ότι στην περιοχή κάτω των 620 μονάδων «στεγνώνουν» οι πωλήσεις, είναι μια θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνεται για την αγορά, όμως από την άλλη πλευρά – σ’ αυτή τη φάση – το γεωπολιτικό ρίσκο και οι κίνδυνοι που δημιουργεί η πανδημία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διαμόρφωση σημαντικά καλύτερης εικόνας. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.470,51 μονάδες με άνοδο 0,89% ενώ στο ξεκίνημα διόρθωσε έως τις 1.450,39 μονάδες (-0,49%). Από την άλλη πλευρά, ο τραπεζικός δείκτης μετά από 7ήμερο πτώσης και νέα υποχώρηση σήμερα έως το χαμηλό των 277,87 μονάδων (-0,57%) έβγαλε αντίδραση κλείνοντας στις 285,68 μονάδες με άνοδο 2,22%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,88 εκατ. ευρώ με τον τραπεζικό κλάδο να διακινεί 8,57 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ – έχοντας συμπεριφορά leader – διακίνησε 5 εκατ. ευρώ. 

To μοναδικό πακέτο σήμερα ήταν στη Jumbo στην οποία άλλαξαν χέρια 90.000 τεμάχια συνολικής αξίας 1,20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η μετοχή ύστερα από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις μπόρεσε και αντέδρασε, αλλά μόλις στο +0,76%! 

Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως με τη σημερινή μικρο-αντίδραση, όσο ο τραπεζικός δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις 300 μονάδες και όχι μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του, η αγορά δεν μπορεί να αλλάξει επίπεδο. Θυμίζουμε ότι ο κλάδος υποχώρησε σε ποσοστό 10,64% την περασμένη εβδομάδα, ενώ μετά τη σημερινή κίνηση, οι απώλειες το 2020 διαμορφώνονται στο -67,73%. 

Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους όλους τους τελευταίους μήνες και αυτός είναι ο λόγος που ο μέσος τζίρος έχει περιοριστεί στα 30 ή 35 εκατ. ευρώ ημερησίως, επίπεδα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συντηρήσουν μια αξιόλογη κίνηση πάνω από τις 650 μονάδες. 

Καλύτερη εικόνα από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας 

Πάντως, υπάρχουν blue chips και μετοχές της πραγματικής οικονομίας που έχουν πολύ πιο ανθεκτική απόδοση από τις τράπεζες, όπως και μετοχές που έχουν θετική κίνηση όλους τους τελευταίους μήνες όπως Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Σαράντης, Viohalco, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α. 

Παράλληλα, και από το χώρο του Mid Cap υπάρχουν μετοχές της πραγματικής οικονομίας με εξαιρετικές αποδόσεις, όπως Πλαστικά Θράκης (υψηλά τελευταίων ετών με ιλιγγιώδες ράλι), AVAX (+54% στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις), Κρι Κρι (πλησίον των ιστορικών υψηλών σε μόνιμη βάση), Intracom Holdings, Profile κ.α. 

Σήμερα λοιπόν στον Large Cap έβγαλαν αντίδραση μετοχές όπως Alpha Bank, Εθνική, Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, Eurobank, OTE και Coca Cola HBC, ενώ υποχώρησαν ελεγχόμενα οι Fourlis, Πειραιώς, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν κ.λπ. 

Στο χώρο του Mid Cap, η AVAX, μετά το χθεσινό +7,69% λόγω της επικράτησης στο διαγωνισμό για τη Γραμμή 4 του Μετρό, σήμερα ενισχύθηκε κατά 3,48% με όγκο 884 χιλ. τεμάχια, η MIG αντέδρασε στο +4,60%, η Ικτίνος +2,30% και η Intracom Holdings +2,14%. Κέρδη είχαν επίσης οι Autohellas, Cenergy Holdings, Πλαίσιο, Ολυμπιακή Τεχνική, Attica Bank, Έλτον και Profile. 

Στην ευρύτερη αγορά κέρδη είχαν μετοχές όπως Ιατρικό Αθηνών, Καραμολέγκος, Κρέκα, Quality & Reliability, Reds, Mevaco και Κέκροπας, ενώ υποχώρησαν οι Frigoglass, Intercontinental, Lavipharm, Βογιατζόγλου, Κυριακούλης, Attica Bank, Ίλυδα, Ιντεάλ, Pasal, Intralot κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 60 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.