Χρηματιστές: Θετικό σοκ στο ΧΑ από την προσδοκία αυτοδυναμίας

Χρηματιστές: Θετικό σοκ στο ΧΑ από την προσδοκία αυτοδυναμίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Χαρακτηριστικά παραβολικής ανόδου έχει αποκτήσει πλέον η ανάκαμψη των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την προσδοκία για πολιτική αλλαγή στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου να ενσωματώνεται με ταχύτατο και εντυπωσιακό τρόπο στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και ιδιαίτερα των τραπεζών και των εταιρειών που τελούν υπό δημόσιο έλεγχο.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η αγορά έχει αρχίζει να πιστεύει ξανά, να προεξοφλεί και να προσδοκά σε αλλαγή σελίδας που δύναται να καταστήσει την Ελλάδα ξανά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ύστερα από πολλά χρόνια κρίσης, μιζέριας, συρρίκνωσης και εγκατάλειψης.

Ολοένα και περισσότερο «χτίζεται» η προσδοκία ότι είναι εφικτός ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κάτι στις τάξεις των ξένων επενδυτών έχει προκαλέσει θετικό σοκ, με κορυφαίους επενδυτικούς οργανισμούς του εξωτερικού αλλά και μικρότερα funds να «αλλάζουν» αναφανδόν τις θέσεις τους από short σε long.

Οι τζίροι που έχουν γίνει στο X.A. στις τέσσερις συνεδριάσεις μετά τις εκλογές, είναι ενδεικτικοί των διαθέσεων των ξένων επενδυτών, οι οποίοι κάνουν επίδειξη δύναμης. Δευτέρα και Τρίτη «πέρασαν» από το Χ.Α. συναλλαγές 530 εκατ. ευρώ, στο πιο «παραγωγικό» διήμερο εδώ και χρόνια, την Τετάρτη έγινε τζίρος 93 εκατ. ευρώ, ενώ χθες οι συναλλαγές εκτινάχτηκαν στα 130,96 εκατ. ευρώ!

Συνολικά λοιπόν αυτό το 4ήμερο (βεβαίως και λόγω του MSCI) έχουν γίνει συναλλαγές στο Χ.Α. αξίας 754 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια και ενώ απομένει και η συνεδρίαση της Παρασκευής για την ολοκλήρωση της εβδομάδας!

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται περί το 11,5% μετεκλογικά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο πλέον του 27%, με τις τέσσερις μετοχές να κινούνται έντονα ανοδικά, αυξάνοντας όγκους και τζίρους, εν μέσω ενός εντελώς αναβαθμισμένου προφίλ.

Πλην των τραπεζών που εύλογα οδηγούν την κούρσα, στο προσκήνιο έχουν βγει και πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας, που είχαν υποστεί χρηματιστηριακή πανωλεθρία υπό την αβελτηρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και λόγω κρίσης – με πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα τη μετοχή της ΔΕΗ που τώρα προσδοκά σε ανάκαμψη.

Χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκανε ράλι σε ποσοστό 14,72%, ενώ τη Δευτέρα είχε ενισχυθεί κατά 11,10%. Εντυπωσιακά κέρδη έχουν καταγράψει επίσης οι τρεις μετοχές του ομίλου Viohalco, οι Ελλάκτωρ και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, η ΕΧΑΕ (που επωφελείται τα μέγιστα από τους τεράστιους τζίρους στο Χ.Α.), η AVAX έκλεισε με ράλι +16,10% χθες, ενώ η MIG κερδίζει περί το 19% το 4ήμερο.

Μνημειώδες «κάψιμο» των shorts

Ένας άλλος λόγος που οδηγεί σε ανατροφοδοτούμενη άνοδο την αγορά, κάτι που χθες έγινε πιο φανερό όταν υπερκέρασε το όριο των 800 μονάδων, είναι η τάχιστη, σχεδόν πανικόβλητη αναδίπλωση των shorts.

Χθες, μετά τη διάσπαση των 800 μονάδων τα... πανικόβλητα short χαρτοφυλάκια οδηγήθηκαν σε τάχιστη αναδίπλωση, αλλάζοντας τις θέσεις τους, ανατροφοδοτώντας περαιτέρω το μύλο της ανόδου και ήταν μια από τις αιτίες του ισχυρότατου τζίρου.

To κάψιμο των shorts που επί χρόνια είχαν εθιστεί να βγάζουν χρήματα από την πτώση των ελληνικών μετοχών και την αυτονόμηση της ελληνικής αγοράς έναντι των διεθνών αγορών, ασφαλώς και πιστοποιεί ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Αρ. Νινιός (Euroxx AXE): Πλήρως αλλαγμένη ψυχολογία

Στη γενικευμένη αλλαγή ψυχολογίας της αγοράς τόσο της χρηματιστηριακής όσο και ευρύτερα σε επίπεδο κατανάλωσης στέκεται σε δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Euroxx Χρηματιστηριακή Αριστοτέλης Νινιός.

Ο χρηματιστής τονίζει πως «τα πάντα έχουν αλλάξει σε επίπεδο ψυχολογίας, βλέπουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί. Φίλος μου με αντιπροσωπεία πώλησης αυτοκινήτων μου είπε πως είχε να δώσει αμάξι περίπου δύο μήνες, όμως αυτή την εβδομάδα έχει πουλήσει τρία! Η ψυχολογία είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς. Στη δική μας εταιρεία, ο τζίρος αυτών των τεσσάρων συνεδριάσεων έχει εξαπλασιαστεί!

Η άποψη των ξένων είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα τεχνοκρατικό προφίλ, που μπορεί να κάνει ουσιαστική δουλειά και αυτό είναι που ενθουσιάζει τα χαρτοφυλάκια που “χτίζουν” θέσεις. Φυσικά, έως τις εκλογές είναι μεγάλο διάστημα και η αγορά δεν είναι δυνατόν να ανεβαίνει συνέχεια».

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): «Ποιος τολμά να πουλήσει έως τις εκλογές»;

Στο θετικό σοκ που έχει προκαλέσει σε όλους τους ξένους επενδυτές η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών και μάλιστα τόσο σύντομα αποδίδει τον καταλύτη που έχει αλλάξει τα δεδομένα σ'' όλη την αγορά ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Σημειώνει πως «η απότομη ανακοίνωση των εκλογών οδήγησε σε ολική αναδίπλωση όλους τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, ενώ ξύπνησε τα αντανακλαστικά σε όσους κρατούσαν αποστάσεις. Ποιος... τολμά να πουλήσει έως τις εκλογές;», αναρωτιέται με νόημα ο κ. Ζαχαράκης, επαναλαμβάνοντας ότι έως τις εκλογές, «η αγορά δεν έχει λόγους να διορθώσει σοβαρά. Τονίζει πως «τα funds και όσοι είχαν short τοποθετήσεις οδηγούνται σε ολική αναδίπλωση και κλείνουν άρον άρον τις θέσεις, κάτι που μπορεί να συντηρήσει την άνοδο και το επόμενο διάστημα».

Ο χρηματιστής τονίζει ότι επόμενο στοίχημα για την αγορά είναι οι 1.000 μονάδες, που σημαίνει ένα 20% περίπου από τα σημερινά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει έως τις εκλογές. Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχει η σοβαρή αντίσταση στις 890 μονάδες που ήταν τα προηγούμενα υψηλά, οπότε εκεί ίσως σημάνει διόρθωση.

Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει ότι «πολλοί ξένοι επενδυτές και funds που παρακολουθούσαν την ελληνική αγορά αλλά κρατούσαν αποστάσεις, τώρα ξεδιπλώνουν σχέδια, ζητούν ραντεβού και γενικώς θέλουν να κάνουν δουλειές και να ρίξουν λεφτά, τόσο σε εισηγμένες, όσο και σε μη εισηγμένες εταιρείες».