ΧΑ: Ελεγχόμενη διόρθωση στον FTSE 25, κινητικότητα στα small caps

ΧΑ: Ελεγχόμενη διόρθωση στον FTSE 25, κινητικότητα στα small caps

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων και ελεγχόμενης κατοχύρωσης κερδών σε ορισμένα blue chips του FTSE 25 ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το τζίρο να μειώνεται σημαντικά έναντι της χθεσινής ημέρας που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένη ήταν ξανά η κινητικότητα στο χώρο της μικρομεσαίας αποτίμησης, όπου αρκετές μετοχές βγαίνουν σταδιακά στο προσκήνιο.

Είναι θετικό ότι η αγορά συμπλήρωσε ήδη δέκα συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από το κομβικό όριο των 900 μονάδων, συνεχίζοντας να «χτίζει» πίστη και τεχνικά αναχώματα για ακόμη καλύτερα επίπεδα, ενώ και στις δέκα αυτές συνεδριάσεις, κρατήθηκε και η στήριξη των 910 μονάδων.

Η κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 900 – 910 μονάδων επί σειρά συνεδριάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει σε καλύτερα επίπεδα το Χ.Α. και να κινηθεί προς την περιοχή των 930 – 950 μονάδων. Όμως, η γεωπολιτική κρίση αυτής της εβδομάδας που ξεκίνησε με τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί έφερε εύλογους κλυδωνισμούς και στο Χ.Α. το οποίο στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης έπεσε έως το χαμηλό των 904,84 μονάδων, όμως τελικώς τόσο εκείνη την ημέρα, όσο και τις δύο επόμενες, έκλεισε αρκετά υψηλότερα.

Έχει ενδιαφέρον το χθεσινό σχόλιο του Νικόλαου Καυκά, υπεύθυνου ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΤΥ ο οποίος επισήμανε πως «εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κατοχύρωση των 900 μονάδων στην παρούσα φάση, ενώ οι εναλλαγές στην διάθεση ανάληψης ρίσκου λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων αυξάνουν την μεταβλητότητα και απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά».

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί αναλόγως με το «ρεύμα» των διεθνών αγορών, που μετά τις απότομες μεταπτώσεις στις αρχές της εβδομάδας λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, γρήγορα υπήρξε ανασκούμπωμα με τους ευρωπαϊκούς δείκτες κοντά σε πολυετή υψηλά και τους δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά!

Το περιβάλλον διεθνώς είναι εξαιρετικά βελτιωμένο, καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και το χαμήλωμα της πολεμικής... ρητορείας απ' όλες τις πλευρές, δίνει ξανά «φτερά» στους επενδυτές που προχωρούν σε νέα ρίσκα σ' όλα τα χρηματιστήρια.

Ο σημαντικότερος δείκτης ευρωπαϊκής αγοράς, ο DAX της Φρανκφούρτης διαπραγματεύεται πλέον πάνω από τις 13.530 μονάδες απέχοντας ελάχιστα από το ιστορικό υψηλό του που βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2018, ενώ ο Dow Jones σήμερα «φλερτάρει» και με την κατοχύρωση των 29.000 μονάδων! Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια φρενίτιδα άνευ προηγουμένου, που πιστοποιεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι το momentum του bull market είναι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε γεωπολιτικό ή άλλο «εμπόδιο».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο από τη μία καλείται να διαχειριστεί τα κέρδη από το μεγάλο ράλι του 2019 που το έφεραν στην πρώτη θέση παγκοσμίως, από την άλλη πλευρά να «ζυγίσει» αποτιμήσεις, να μετρήσει δυνάμεις και να προεξοφλήσει τα επόμενα μελλούμενα στην οικονομία, καθώς θα ωριμάζουν οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαδικασία που «ιντριγκάρει» τους επενδυτές, καθώς στο προσκήνιο βγαίνουν και μετοχές που είτε έχουν μείνει πίσω, είτε εμπλέκονται σε επενδυτικά ή επιχειρηματικά stories όπως π.χ. Lamda Development (Ελληνικό), AVAX, Ελλάκτωρ (Γραμμή 4 Μετρό), ΟΠΑΠ (μεγάλο μέρισμα), ΔΕΗ (προσδοκία επανόδου σε βιώσιμη λειτουργία), Τεχνική Ολυμπιακή (πώληση Πόρτο Καρράς), Autohellas (διαρκή ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα) κ.ο.κ.

Σήμερα λοιπόν σε μια συνεδρίαση με πολλές εναλλαγές προσήμων ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 923,63 μονάδες με πτώση 0,26%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 929,71 μονάδες και χαμηλό στις 921,85 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν κατακόρυφα μειωμένη έναντι της χθεσινής (ανοδικής) ημέρας - στοιχείο θετικό για διορθωτική συνεδρίαση – και διαμορφώθηκε στα 66,76 εκατ. ευρώ, ενώ χθες είχε φτάσει στα 102,39 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.308,73 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 858,07 μονάδες με πτώση 0,46%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.230,66 μονάδες με πτώση 0,22%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,38%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +0,44%, ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 1,07%, ενώ ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 2,46%.

Διόρθωση άνω του 2% είχαν στον Large Cap οι ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Τιτάν, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development. Στήριγμα στο Γ.Δ. με άνοδο άνω του 1% έδωσαν οι Coca Cola HBC, Aegean Airlines, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid ανοδικά έκλεισαν οι Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης, Κέκροπας, Έλτον, Profile, Quest Συμμετοχών, Πλαίσιο και Attica Bank, ενώ πιέστηκαν οι MIG, Intrakat, Intracom Holdings, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφηκαν σε μετοχές όπως ΣΙΔΜΑ, Ιντεάλ, Σωλ. Τζιρακιάν, Ελινόιλ, Briq Properties, Ιντερτέκ, Αλουμύλ, Μοτοδυναμική, AS Company, Attica Συμμετοχών και Space Hellas. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν μοιρασμένη, καθώς 49 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 51 που υποχώρησαν.