«Βυθίζεται» η τουρκική λίρα

«Βυθίζεται» η τουρκική λίρα

Νέα βουτιά καταγράφει η τουρκική λίρα, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν αντί να καθησυχάζει τις αγορές δείχνει να μην κάνει πίσω στην επιθετική ρητορική του. 

Η τουρκική λίρα υποχωρεί άνω του 20% στις 6,7430 λίρες το δολάριο, διευρύνοντας το πρωινό sell off.

Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκεται και το τουρκικό χρηματιστήριο με τον BIST 100 να υποχωρεί 7,50% στις 90.332,54 μονάδες.

Ακόμη, το τουρκικό ETF καταγράφει τη χειρότερη ημέρα της ιστορίας του, καθώς υποχωρεί 18%. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια της Τουρκίας σημειώνουν «βουτιά», ειδικά μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η ΕΚΤ σχετικά με το νόμισμα της Τουρκίας.

Το ETF διευρύνει σήμερα την πτώση άνω του 55% που καταγράφει από τις αρχές του 2018 και οδεύει προς το χαμηλότερο κλείσιμό του από τον Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα χάσει τον οικονομικό πόλεμο και πως «το δολάριο δεν μπορεί να εμποδίσει το δρόμο μας».

«Δεν φοβόμαστε να προκαλέσουμε οποιαδήποτε χώρα, όπως ποτέ δεν φοβηθήκαμε να τα βάλουμε με τους τρομοκράτες.
Δεν φοβόμαστε να τα βάλουμε με αυτούς που προδίδουν τη χώρα μας, γιατί εμείς έχουμε τη στήριξη του λαού και του Θεού», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας. Οι εκλογές του Ιουνίου ήταν ένα μάθημα δημοκρατίας για όλο τον κόσμο. Αυτό το κατάφερε το έθνος μας, οπότε δικαιούται να θεωρείται ένα από τα πιο δημοκρατικά κράτη», πρόσθεσε. 

Νωρίτερα, και εν αναμονή του νέου οικονομικού σχεδίου που θα παρουσιάσει σήμερα ο Ερντογάν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, η τουρκική λίρα οδηγήθηκε σε ένα ιστορικό sell off, χάνοντας 13% μέσα σε λίγες ώρες. 

Εξάλλου, σημερινό δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, ενισχύοντας τους φόβους για μετάδοση ενδεχόμενης γενικευμένης κρίσης στη γειτονική μας χώρα.