«Βουτιά» σε επίπεδα 1999 για το πετρέλαιο - Στα 12 δολάρια το βαρέλι

«Βουτιά» σε επίπεδα 1999 για το πετρέλαιο - Στα 12 δολάρια το βαρέλι

Σε χαμηλό 21 ετών κινείται η τιμή του αμερικανικού αργού καθώς καταγράφεται μεγάλη μείωση της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και ενισχύεται ο φόβος ότι αρχίζουν να εξαντλούνται τα μέρη όπου ο κόσμος μπορεί να αποθηκεύσει πετρέλαιο. 

Συγκεκριμένα, τα futures του αργού στη Νέα Υόρκη υποχωρούν κατά 34,43% στα 11,98 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδο που είναι το χαμηλότερο εδώ και 21 χρόνια. Μάλιστα, κατά τη διαπραγμάτευσή του έφτασε σε πτώση μέχρι και 38%, με την τιμή του να είναι στα 11,30 δολάρια το βαρέλι 

Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 5,70%, στα 26,46 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως η τιμή του αργού έχασε 20% την περασμένη εβδομάδα με τη συμφωνία του OPEC+ και άλλων παραγωγών να μην καταφέρνει να αντισταθμίσει το πλήγμα που έχει υποστεί η ζήτηση λόγω των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Η παγκόσμια ύφεση και η γενικευμένη… στάση κατανάλωσης και παραγωγής, άρα και η μείωση απαιτήσεων για ενέργεια, υπερτερεί έναντι της συμφωνίας αυτής.

Πέρα από την περιορισμένη ζήτηση, οι χώρες πλέον δυσκολεύονται να βρουν πού θα αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους.

Αιτία επίσης για την ισχυρή καθίζηση των τιμών του αργού είναι η πρωτοφανής συρρίκνωση του ΑΕΠ της κίνας κατά 6,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της κρίσης του κορονοϊού που ανέστειλε σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα.

Η Κίνα είναι η πιο ενεργοβόρος χώρα του κόσμου, με εκατοντάδες χιλιάδες εργοστάσια, όπου παράγεται ένα σημαντικότατο τμήμα από τη συνολικά παγκόσμια παραγωγή αγαθών, καταναλωτικών ειδών, προϊόντων ναυτιλίας κ.ο.κ.

Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση έως 6,5%, ανατρέποντας εντελώς την πορεία ανάπτυξης που είχε στο 4ο τρίμηνο του 2019 η Κίνας όταν «έτρεξε» σε ποσοστό 6%.