«Βουτιά» 2,5% για τον Nasdaq - Ισχυρές απώλειες για τους κολοσσούς του BigTech

«Βουτιά» 2,5% για τον Nasdaq - Ισχυρές απώλειες για τους κολοσσούς του BigTech

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν τη Δευτέρα οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ενώ στο επίκεντρο ισχυρών απωλειών βρέθηκαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία εγείροντας φόβους για τις εταιρείες που στηρίζονται στο χαμηλότοκο δανεισμό, και τους επενδυτές να δείχνουν διστακτικοί για τοποθετήσεις σε μετοχές.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 31.521 μονάδες, ενισχυμένος οριακά κατά 0,09%, ενώ απώλειες της τάξης του 0,77% κατέγραψε ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που διαμορφώθηκε στις 3.876 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες, τέλος, για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 13.533 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,46%.

Πηγή ανησυχίας συνιστά η πρόσφατη άνοδος των ομολόγων, με το 10ετές ΗΠΑ να έχει δει την απόδοσή του να φτάνει την περασμένη εβδομάδα το 1,34%, το υψηλότερο επίπεδό της από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ σήμερα συνεχίζει ανοδικά στο 1,369%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά μετά την κίνηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα παρεμβατικά επιτόκια σχεδόν στο 0% στην αρχική φάση της πανδημίας, εξέλιξη που ώθησε κεφάλαια στις μετοχές με τους επενδυτές να θεωρούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, κάτι που τώρα φαίνεται να τελεί υπό αίρεση.

Σε αυτό το κλίμα σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι τίτλοι των τεχνολογικών κολοσσών, με τις Microsoft, Amazon και Apple να υποχωρούν άνω του 2%, ενώ η μετοχή της Tesla σημείωσε απώλειες 8%, σε συνέχεια των απωλειών της τάξης του 4% που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα.