Βαθύ κόκκινο στις ευρωαγορές - Πτώση 4% σε Γερμανία, Ιταλία και Παρίσι

Βαθύ κόκκινο στις ευρωαγορές - Πτώση 4% σε Γερμανία, Ιταλία και Παρίσι

Στο κόκκινο βυθίστηκαν οι ευρωαγορές σήμερα Πέμπτη  καταγράφοντας βαριές απώλειες λίγες ώρες μετά την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας με την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στο - 3,28% στις 438,96. Ο DAX κατέγραψε απώλειες 3,96% στα 14.052 μονάδες, ο CAC στο -3,83% στις 6.521 μονάδες, ο FTSE στο -3,88% στις 7.207 μονάδες και στην Ιταλία ο δείκτης έκλεισε στο -4,15% στις 24.877 μονάδες.

Ελάχιστες είναι οι μετοχές που σημειώνουν κάποια κέρδη σήμερα ενώ όπως είναι φυσικό τα ταμπλό με τις μετοχές είναι στο κόκκινο. 

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου σημείωσε τη μικρότερη πτώση μεταξύ των κλαδικών δεικτών, με απώλειες 1,2%, αφού οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα περίπου 6%, οδηγώντας το πετρέλαιο brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν σημαντική πτώση, όπως και γενικότερα ο τραπεζικός κλάδος. 

Αναλυτές εκτιμούν πως η ρωσική εισβολή αποτελεί το χειρότερο σενάριο για τις αγορές, ενώ ο υπεύθυνος στρατηγικής της Deutsche Bank δήλωσε στο CNBC πως «μια επιπλέον πτώση έως 6% θα μας οδηγούσε στο 20% ή σε περιοχή bear market». Oι αναλυτές αναμένουν περίοδο έντονης μεταβλητότητας .