Β. Χαρατσής: Που οφείλεται η μεγάλη πίεση στα blue chips

Β. Χαρατσής: Που οφείλεται η μεγάλη πίεση στα blue chips

Στις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από διάφορα επενδυτικά σχήματα που ρευστοποιούν blue chips ώστε να επανατοποθετηθούν στις τράπεζες, μιας και αλλάζει εκ νέου η επιρροή τους στους κύριους δείκτες του Χ.Α. αποδίδει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής τη σημερινή κατακρήμνιση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η στάθμιση των τραπεζών από 2% που είναι σήμερα στον FTSE 25 θα ξεπεράσει το 25% προσεχώς.

Ο χρηματιστής τονίζει στο liberal.gr ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια που κινούνται αυστηρά ή σε σημαντικό ποσοστό με γνώμονα τους δείκτες. Αυτά τα χαρτοφυλάκια τώρα προβαίνουν σε πωλήσεις κορυφαίων blue chips, εξού και η εξαιρετικά μεγάλη πτώση σήμερα μετοχών όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Folli Follie, Τιτάνας, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ κ.α. ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα και να τοποθετηθούν στις τράπεζες.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, άλλωστε επίκεινται οι νέες μετοχές της Εθνικής, ενώ ως το τέλος του 2015 θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για παρόμοιου τύπου αναταράξεις.

Βεβαίως, ο κ. Χαρατσής δεν παραλείπει να επισημάνει και την πίεση που εσχάτως δέχονται τα ομόλογα, κάτι που επιβαρύνει γενικότερα το κλίμα στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου, σύσσωμος ο FTSE 25 δέχτηκε ισχυρές πιέσεις (πλην Eurobank +0,56%), με την Ελλάκτωρ να υποχωρεί κατά 11,33%, Viohalco -11,23%, Τέρνα Ενεργειακή -8,95%, Folli Follie -8,57%, ΟΛΠ -8,65%, Τιτάνας -7,21%, ΕΥΔΑΠ -6,96%, ΔΕΗ -6,68%, ΟΠΑΠ -6,51% κ.ο.κ.

Η αγορά, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα ξαναγίνεται τραπεζοκεντρική, καθώς μετά την πολύμηνη εξαΰλωση – ισοπέδωση που οδήγησε κοντά στο μηδέν την επιρροή των μετοχών στους δείκτες, πλέον μετά τις ΑΜΚ αυξάνεται εκ νέου. Ήδη η αποτίμηση της Πειραιώς παρά το limit down σήμερα καθώς μπήκαν οι νέες μετοχές της ΑΜΚ αποτιμάται στα 4 δισ. ευρώ, ενώ είχε πέσει προ ημερών στα 61 εκατ. ευρώ!

Η Alpha Bank αποτιμάται στα 2,82 δισ. ευρώ και η Eurobank έχει κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα είχε κατέλθει έως τα 200 εκατ. ευρώ περίπου!

Μετά την 5η ημέρα της επαναδιαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, δηλαδή την προσεχή Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου θα «ζυγιστεί» και θα μετρηθεί το ειδικό βάρος των τραπεζικών μετοχών, ώστε να βγει η μέση τιμή στάθμισης και επιρροής στους δείκτες του Χ.Α.

Αυτό αποφάσισε την περασμένη Τρίτη η επιτροπή δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ μετά από πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης, θα μετρηθεί η νέα διασπορά που θα έχουν οι τράπεζες, με βάση τα δημοσιεύματα με τη νέα σύνθεση των μετοχολογίων των τραπεζών.

Η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών στο Γενικό Δείκτη αλλά και στον FTSE 25 θα αυξηθεί πολύ αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δε θα ξεπεράσει το 10% στο Γενικό Δείκτη, για εκάστη τραπεζική μετοχή. Μάλλον θα διαμορφωθεί μεταξύ 6% και 8% στο Γενικό Δείκτη, όμως στον FTSE 25 θα είναι πολύ παραπάνω, συνολικά ίσως προσεγγίσει το 25% με 30%.

Απ. Σκουμπούρης