Άθικτες οι 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άθικτες οι 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεδρίαση με μεγάλο εύρος διακύμανσης και χωρίς σαφή κατεύθυνση η σημερινή, με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει 12 φορές πρόσημο για να καταλήξει στα υψηλά ημέρας με κέρδη 0,77% κλείνοντας στις 910,37 μονάδες. Οι τράπεζες διατηρούν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο με την Attica Bank να κλειδώνει σήμερα στο Limit up, ενώ ο καταιγισμός καλών νέων με τελευταίο την υπερκάλυψη του ομολόγου της Eurobank, δίνει τη δυνατότητα στο ΧΑ να συντηρείται πάνω από τις 900 μονάδες, βλέποντας υψηλότερα.

Εν μέσω διακυμάνσεων -0,67% (897,35) έως +0,79% (910,71) συνολικά 12 εισηγμένες κατέγραψαν νέα υψηλά κίνησης και 52 εβδομάδων.

Έτσι, παρά τις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν προς το μέσον της συνεδρίασης, οι περισσότερες εισηγμένες έμειναν σε θετικό έδαφος, δίχως ωστόσο να σημειωθούν ισχυροί όγκοι συναλλαγών, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 80.4 εκατ. ευρώ υποβοηθούμενη και από πακέτα 16,792 εκατ. ευρώ (κυρίως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Οι 900 μονάδες παρέμειναν άθικτες, συνιστώντας πλέον και βραχυπρόθεσμο stop.

Από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, 16 έκλεισαν ανοδικές, ενώ μεγάλες απώλειες είδαμε στη μετοχή της Πειραιώς, έρμαιο των λίγων –παλαιών- μετόχων, καθώς οι νέες μετοχές μετά την ΑΜΚ δεν βρίσκονται ακόμα στα χέρια των επενδυτών.

Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και με αυτήν τη συνεδρίαση της Πειραιώς (-9,26%) η μετοχή παραμένει να κερδίζει σε σχέση με τη μέση τιμή κτήσης ενός μετόχου που εκμεταλλεύτηκε τους όρους της ΑΜΚ.

Κατά τα άλλα, σημαντική κίνηση έκανε η ΒΥΤΕ (5,88%), η οποία έχει πάρει νέο αγοραστικό σήμα από εχθές και με στήριξη τα 1,60 (κύρια) και 1.69 ευρώ (επιθετική), μπορεί να συνεχίσει να υπεραποδίδει προς τα 1,95.

Το ...βαρελάκι με τα καλά δεδομένα για την ελληνική οικονομία συνεχίστηκαν. Μετά την αναβάθμιση του S&P, την άριστη αποδοχή του κρατικού μας ομολόγου από τις αγορές, την επιτυχημένη κάλυψη της αύξησης της Πειραιώς, τη συμμετοχή του κρατικού χρέους στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, το σχέδιο ανάκαμψης, και τόσα άλλα θετικά εταιρικά νέα και μετασχηματισμοί, ήρθε η σειρά της Eurobank και η αποδοχή του ομολόγου της (500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,125%, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την επενδυτική μεταστροφή.

Τέλος, η μετοχή της τράπεζας Αττικής (+30%) έβγαλε δυνατή κίνηση με τη διάσπαση του 0,24 όπως επισημάνθηκε το πρωί, και είναι ένα ενδιαφέρον σημείο για τη συνέχεια, καθώς αφενός η μετοχή υποαποδίδει, αφετέρου είναι «πανάλαφρη» με ...κλίση στις υπερβολές, ειδικά τώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για αύξηση κεφαλαίου και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Παραμένουμε να κοιτάμε θετικά την αγορά μας, αναμένοντας τα καλύτερα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όλα δείχνουν θετικές εξελίξεις, και όποια αφορμή δοθεί από βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις θα πρέπει να είναι οδηγός μας για τοποθετήσεις, όσο ισχύουν τα δεδομένα.