«Ασκήσεις ψυχραιμίας» στις ευρωαγορές

«Ασκήσεις ψυχραιμίας» στις ευρωαγορές

Θετική αντίδραση, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, έβγαλαν στις σημερινές συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες μία ημέρα μετά το μεγάλο παγκόσμιο sell off και ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της Γηραιάς ηπείρου συνεχίζουν να παίρνουν αυστηρότερα μέτρα για περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 2,3% και ολοκλήρωσε στις 291,07 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι κλάδοι των εταιρειών τουρισμού και αναψυχής υποχώρησαν άνω του 6%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2,25% στις 8.939 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 2,8% στις 3.991 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ολοκλήρωσε με κέρδη 2,8% στις 5.294 μονάδες. 

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε στην περιφέρεια και ο ιταλικός FTSE MIB με κέρδη 2,2% στις 15.314 μονάδες, ενώ «νικητής» της ημέρας αναδείχθηκε ο ισπανικός IBEX 35 με άλμα 6,4% στις 6.498 μονάδες, μετά το «άνευ προηγουμένου» πακέτο βοήθειας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και τη μείωση των επιπτώσεων της επιδημίας του νέου κορονοϊού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ.

Στις εξελίξεις που εστιάζουν οι επενδυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει στις τράπεζες δάνεια ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο -0,5% προκειμένου για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, η Federal Reserve θα τροφοδοτήσει τη διατραπεζική αγορά με επιπλέον 500 δισ. δολάρια, αναφέροντας παράλληλα στην ανακοίνωσή της ότι αναλαμβάνει δράση για δανεισμό ο οποίος «θα στηρίξει τις οικογένειες, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία».

Κατά τα άλλα, το lockdown στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού συνεχίζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, με την Ιταλία και την Ισπανία να παραμένουν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο, την ώρα που Γαλλία και  Γερμανία ανέφεραν επίσης μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα.