Κυριάρχησαν τα αρνητικά πρόσημα στη Wall έπειτα από έντονες διακυμάνσεις

Κυριάρχησαν τα αρνητικά πρόσημα στη Wall έπειτα από έντονες διακυμάνσεις

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν τελικά στη Wall Street, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα  εν μέσω ενός εβδομαδιαίου roller coaster για τα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά το προχθεσινό ράλι όπου ο βιομηχανικός Dow σημείωσε άλμα 1.086 μονάδων αλλά και την πτώση της επόμενης ημέρας με τον ίδιο δείκτη να καταγράφει από νωρίς απώλειες στις 100 μονάδες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η έντονη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, ενώ παραμένουν ανοιχτά μια σειρά από ζητήματα που προβληματίζουν τους επενδυτές.  

"Είμαστε στο τέλος του έτους και πολλοί επενδυτές έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Επομένως, ορισμένες μεγάλες αλλαγές στις αγορές ή στις πωλήσεις μετοχών έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά" σχολίασε στο CNBC ο Gibson Smith, ιδρυτής της Smith Capital Investors για να προσθέσει: «Υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας: Πολλά ζητήματα όπως το εμπόριο, το shutdown των δημόσιων υπηρεσιών στις ΗΠΑ, η κόντρα μεταξύ Federal Reserve και του Ντόναλντ Τραμπ συντελούν σε μια εποχή με μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά».

Σε αυτό το κλίμα, πτώση στα κέρδη του κατά 0,33% κατέγραψε ο Dow στις 23.062 μονάδες ενώ υποχώρησε και ο ευρύτερος S&P κατά 0,12% στις 2.485 μονάδες.

Τέλος, ελαφρώς θετικό πρόσημο παρουσίασε ο τεχνολογικός Nasdaq με άνοδο 0,08% στις 6.584 μονάδες.

Σημειώνεται, ότι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η συνεχιζόμενη εμπορική κόντρα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια, το μερικό κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αλλά και από τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Τραμπ να εξετάζει την αποχώρηση του Τζερόμ Πάουελ από την προεδρία της Fed.

Στο μέτωπο της σινοαμερικανικής εμπορικής κόντρας, η Κίνα ανοίγει την πόρτα του διαλόγου, αποφασίζοντας να επιτρέψει για πρώτη φορά στην ιστορία της εισαγωγές ρυζιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην κίνηση της, οι αναλυτές αναγνωρίζουν μία θετική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Το πράσινο φως από τις κινεζικές αρχές δόθηκε την Παρασκευή και έρχεται λίγο πριν τον νέο γύρο συζητήσεων για την εμπορική διαμάχη τους, αλλά και κατά