Αψήφησαν τους δασμούς Τραμπ οι ευρωαγορές

Αψήφησαν τους δασμούς Τραμπ οι ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να στέκονται στη δήλωση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ έχουν επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Κίνα, η οποία αντιστάθμισε την προαναγγελία επιβολής νέων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου «έχουν αρχίσει ξανά», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 το Σάββατο.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την πολιτική των δασμών,  προτείνοντας δασμούς 4 δισ. δολαρίων σε εισαγόμενα εμπορεύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος κατάλογος συμπεριλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα, μεταξύ των οποίων διάφορα είδη τυριών, από το Γκούντα ως μπλε ποικιλίες, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κ.λπ.

Παρόλα αυτά, με τους επενδυτές να δείχνουν αισιόδοξοι υπό την προσδοκία εξομάλυνσης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, ενισχυμένος κατά 0,37% στις 389,29 μονάδες. Των κερδών στου Stoxx ηγήθηκε ο κλάδος των πρώτων υλών, που κατέγραψε κέρδη σχεδόν 2%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, άνοδο 0,82% σημείωσε ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.559 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 5.576 μονάδες, ενώ με οριακά κέρδη μόλις 0,04% ολοκλήρωσε και ο γερμανικός DAX στις 12.526 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, σημαντικά κέρδη 0,65% εμφάνισε ο ιταλικός FTSE MIB κλείνοντας στις 21.392 μονάδες, ενώ σε χαμηλότερους ρυθμούς κινήθηκε ο ισπανικός IBEX 35, που έκλεισε στο +0,18% και τις 9.281 μονάδες.