Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω της ανησυχίας για το εμπόριο

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω της ανησυχίας για το εμπόριο

Καθοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ που διαδέχθηκαν την χθεσινή αισιοδοξία, οδήγησαν τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,28% στις 405,42 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,46%, κλείνοντας στις 13.228,56 μονάδες, ενώ οριακή πτώση 0,02% κατέγραψε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, κλείνοντας στις 5.889,70 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, ο οποίος σημείωσε πτώση 0,63% και διαμορφώθηκε στις 7.359,38 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, οριακά κέρδη 0,13% κατέγραψε ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 23.534,49 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,57% στις 9.393,70 μονάδες.

Χτες Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εμπορίου είχε ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις εμπορικές τους σχέσεις, η οποία θα υλοποιηθεί σε διάφορες φάσεις οι οποίες θα έχουν την εκατέρωθεν άρση δασμών.

«Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με δασμούς και θα πρέπει να τελειώσει με την ακύρωση δασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φενγκ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ακριβές ποσό της ελάφρυνσης δασμών στην «πρώτη φάση» της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες.

Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, δήλωσε ότι η είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «πάρα πολύ αισιόδοξη» για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το εμπόριο «σύντομα». «Δεν μπορώ να προκαταβάλλω τις συνομιλίες με την Κίνα, αλλά είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σύντομα», τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Οι θετικές αντιδράσεις πάντως ενδέχεται να μετριάστηκαν στην πορεία μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο μετέδωσε πως το σχέδιο αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες πληροφορίες για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.