Απώλειες στην Wall Street μετά τα ρεκόρ

Απώλειες στην Wall Street μετά τα ρεκόρ

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με την επενδυτική ευφορία από την ορκωμοσία Μπάιντεν να δείχνει πως περιορίζεται και τους επενδυτές να κινούνται προς κατοχύρωση των κερδών τους, ενώ εντείνονται ξανά οι ανησυχίες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με απώλειες σχεδόν 160 μονάδων ή 0,5% στις 30.975 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,25% στις 3.844 μονάδες, όπως και ο Nasdaq που σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% και κινείται στις 13.525 μονάδες.

Σημειώνεται ότι χτες οι S&P 500 και Nasdaq είχαν κλείσει τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ρεκόρ είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακά και ο Dow Jones παρόλο που δεν το κράτησε ως το καμπανάκι της λήξης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ιδιαίτερη πίεση στον Dow ασκεί η IBM, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις οδηγώντας τον τίτλο της σε απώλειες σχεδόν 9% έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε και τα οποία έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μεταξύ άλλων, τα συνολικά έσοδα της IBM μειώθηκαν κατά 6,5% στα 20,37 δισ. δολάρια, όταν οι εκτιμήσεις ανέμεναν να κυμανθούν στα 20,67 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις από το cloud και τη μονάδα λογισμικού υποχώρησαν κατά 4,5% στα 6,8 δισ. δολάρια, έπειτα από δύο διαδοχικά χρόνια ανάπτυξης.

Αντίστοιχα, «βαρίδι» για τον Nadaq αποτελεί η μετοχή της Intel, η οποία μετά το ράλι σχεδόν 6,5% που πραγματοποίησε χτες, σήμερα υποχωρεί κατά 6% με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Στο γενικότερο κλίμα της ημέρας, τα βλέμματα έχουν στραφεί ξανά στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, με τα κρούσματα παγκοσμίως να πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια και τους νεκρούς τα 2,1 εκατ., ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων αποτυπώθηκαν σήμερα στα απογοητευτικά στοιχεία του δείκτη PMI τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα,  τόσο η μεταποίηση όσο και οι υπηρεσίες εμφανίζουν σημάδια «κόπωσης» στη Γηραιά ήπειρο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI υποχώρησε κατά 1,6 μονάδες στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε ύφεση.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες κλιμακώνονται περαιτέρω μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ξανά στην Κίνα, έπειτα από μήνες, με πιθανό το ενδεχόμενο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να επιβάλλει κάποιου είδους lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ισχυρές απώλειες σημειώνουν σήμερα και οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent υποχωρεί πλέον 1,5% στα 55,19 δολάρια το βαρέλι και το WTI κατά 1,8% στα 52,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα η πτώση τους είχε ξεπεράσει και το 3%.