Απώλειες στην Ευρώπη με «βαρίδι» το Brexit

Απώλειες στην Ευρώπη με «βαρίδι» το Brexit

Με απώλειες διαπραγματεύονται τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω χάους στο βρετανικό κοινοβούλιο που έκλεισε μετά τη χθεσινή ψηφοφορία και την έκτη συνεχή ήττα του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος επιμένει στο πάση θυσία Βrexit, παρά τον νόμο που επικύρωσε και η βασίλισσα Ελισάβετ και επιβάλλει παράταση των διαπραγματεύσεων.

Το αποτέλεσμα (293 ψήφοι υπέρ/46 κατά) καθορίστηκε από την μαζική αποχή των βουλευτών στη διαδικασία. Για την έγκριση της πρόταση Τζόνσον απαιτούνταν 434 έδρες από το σύνολο των 650. Πλέον με τις εργασίες της Βουλής να έχουν ανασταλεί ως τις 14 Οκτωβρίου όλα τα σενάρια για το Brexit είναι ανοιχτά.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία θα γίνει την Πέμπτη, όπου αναμένεται να αποφασιστεί ένα πακέτο τόνωσης της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνει πως ο «πονοκέφαλος» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας αλλά και η εντεινόμενη πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία δυσχεραίνουν την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Το σενάριο του λεγόμενου no-deal Brexit θα οδηγούσε σε «μεγάλη ύφεση στο ΗΒ» το 2020, προειδοποίησε ο οίκος, ενώ συμπλήρωσε ότι η αναπτυξιακή προοπτική στις χώρες μέλη της ευρωζώνης θα είναι «σημαντικά μειωμένη» σε περίπτωση διαζυγίου του Λονδίνου και των Βρυξελλών άνευ συμφωνίας.

Σ΄αυτό το τοπίο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%, με τις μετοχές του κλάδου της υγείας να υποχωρούν 1,3%, ενώ οι τράπεζες ενισχύονται 1,2%, στο ίδιο δηλαδή μήκος κύματος με τις τράπεζες στη Wall Street.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,17% στις 7.222 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη, ο DAX σημειώνει απώλειες 0,28% στις 12.191 μονάδες, ενώ αντίστοιχα κινείται κι ο γαλλικός CAC 40 με απώλειες 0,34%.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχωρεί 0,4% στις 21.904 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 χάνει 0,45% στις 8.969 μονάδες.

Επίσης, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν με μικτά πρόσημα, καθώς οι τιμές παραγωγού της Κίνας υποχώρησαν στο χειρότερο επίπεδο σε ετήσια βάση εδώ και τρία χρόνια, προκαλώντας απώλειες στις κινεζικές μετοχές.

Στην Ευρώπη, το Reuters ανέφερε ότι η Γερμανία επεξεργάζεται έναν "σκιώδη προϋπολογισμό" για να παρακάμψει τους αυστηρούς κανόνες για το δημόσιο χρέος. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων άγγιξαν υψηλά μήνα μετά το δημοσίευμα.

Στα εταιρικά νέα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank James von Moltke δήλωσε τη Δευτέρα ότι η γενική επιθεώρηση της τράπεζας δεν επηρέασε αρνητικά τα έσοδά της ως προς τις επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες όπως είχε προβλεφθεί, προσθέτοντας ότι δήλωσε "ενθαρρυνμένος" από τις εξελίξεις μέχρι σήμερα.