Aπώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» τα εταιρικά αποτελέσματα

Aπώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» τα εταιρικά αποτελέσματα

Σε αρνητικό έδαφος με σημαντικές απώλειες διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς εν μέσω του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές, τα αρνητικά αποτελέσματα που δημοσίευσαν σήμερα κολοσσοί όπως η Boeing και η Starbucks ενέτειναν περαιτέρω τις ανησυχίες των επενδυτών.

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 363 μονάδες ή 1,17% και κινείται στις 30.573 μονάδες.

Ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,4% όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που καταγράφει πτώση 1,63%. 

Σημαντικές πιέσεις στον Dow ασκεί η Boeing που βλέπει τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 3,25% αφότου ανακοίνωσε σήμερα ετήσιες απώλειες ρεκόρ ύψους 12 δισ. δολαρίων, ενημερώνοντας για νέα καθυστέρηση στο νέο της αεροσκάφος 777Χ που έχει ως συνέπεια επιβάρυνση 6,5 δισ. δολαρίων.

Κατώτερες των εκτιμήσεων υπήρξαν και οι επιδόσεις της Starbucks, η οποία εμφάνισε μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση των τριμηνιαίων πωλήσεών  καθώς η νέα έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ ανάγκασε τους πελάτες να παραμείνουν στο σπίτι τους, με τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες 4,07%. 

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στην Fed που συνεδριάζει για πρώτη φορά επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, και από την οποία αναμένουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το χρονικό σημείο της πιθανής μείωσης και της σταδιακής αντιστροφής της νομισματικής τόνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν, συνεχίζοντας πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με ενδεχόμενες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στις αγορές.

Τέλος, στα μακροοικονομικά της ημέρας, οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, συμπληρώνοντας οκτώ διαδοχικούς μήνες ανόδου, ωστόσο έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που σε έρευνα της WSJ εκτιμούσαν άνοδο της τάξεως του 0,8%.