Απώλειες στη Wall Street λόγω ΕΚΤ

Απώλειες στη Wall Street λόγω ΕΚΤ

Διευρύνονται οι απώλειες στους τρεις βασικούς δείκτες της Wall καθώς οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής επενδυτών και αναλυτών που φαίνεται να ανέμεναν πιο δραστικά μέτρα. Υπενθυμίζεται πως χτες οι απώλειες στον τομέα της ενέργειας με τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου, οδήγησε σε απώλειες που κάλυψαν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 221 μονάδες ( 1,24%) και βρίσκεται στις 17.505 μονάδες και o τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 90 μονάδων ( 1,74%) στις 5.034 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 29 μονάδες (1,37%) στις 2.051 μονάδες.

H EKT ανακοίνωσε την επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του Μαρτίου του 2017 και αργότερα αν χρειαστεί καθώς και την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,3%.

Σήμερα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αυτή, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 9.000 με το ρυθμό αύξησής τους να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και τον αριθμό των αιτήσεων συνολικά να διαμορφώνεται στις 269.000.

Σε άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, πτώση για το δείκτη ISM υπηρεσιών για το Νοέμβριο στις 55,9 μονάδες από τις 59,1 του προηγούμενου μήνα,  έδειξε η έκθεση του αμερικανικού τομέα υπηρεσιών σύμφωνα με το πρακτορείο MarketWatch. Κάθε μέγεθος πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνει ανάπτυξη για την οικονομία, ωστόσο οι νέες παραγγελίες και η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι παραγγελίες αγαθών από τα εργοστάσια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Οκτώβριο μετά την πτώση του προηγούμενου μήνα. Οι παραγγελίες για προϊόντα μακράς διάρκειας αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Οι επενδυτές παρακολούθησαν τη νέα ομιλία της προέδρου της Fed κ. Janet Yellen στα πλαίσια της κατάθεσής της στην κοινή επιτροπή οικονομικών του Κογκρέσου. Όπως και χθες η κ. Jellen άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής της νομισματικής πολιτικής της Fed που θα συγκληθεί στις 15 Δεκεμβρίου.