Aπώλειες στη Wall λόγω μάκρο

Aπώλειες στη Wall λόγω μάκρο

Καθοδικά κινούνται  οι τρεις βασικοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street λίγο μετά την ανακοίνωση πως η οικονομία των ΗΠΑ υπολειτούργησε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.

Νωρίτερα βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών η πτώση των χρηματιστηρίων της Ασίας ως αντίδραση στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να μην προχωρήσει σε περαιτέρω επέκταση του ποσοτικού της προγράμματος αξίας $733 δισ. ετησίως.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 60 μονάδες (0,33%) κινούμενος στις 17.981 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημειώνει απώλειες 2 μονάδων (0,22%) βρίσκεται στις 4.866 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 4 μονάδες (0,20%) και κινείται στις 2.090 μονάδες.

Η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε μόλις 0,5%, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις τους με τον πλέον απότομο ρυθμό από τη Μεγάλη Ύφεση. Ειδικότερα, οι εταιρείες μείωσαν τις επενδύσεις εξοπλισμού και μεγάλων κατασκευών, όπως πλατφόρμες εξόρυξης. Επίσης, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η αποκατάσταση των αποθεμάτων τους έγινε κατά το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. 

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη PCE της Fed, αυξήθηκε κατά εξαιρετικά χαμηλό ετήσιο ρυθμό, μόλις 0,3%, το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, το ποσοστό δομικού πληθωρισμού που εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια αυξήθηκε με ρυθμό 2,1%, έναντι 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για κάτι που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της αργότερα μέσα στο έτος.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο αριθμός των αμερικανών πολιτών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 9.000 και διαμορφώθηκε στις 257.000 αιτήσεις, ωστόσο οι αρχικές αιτήσεις συνέχισαν να κυμαίνονται σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αντανακλά την αύξηση των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια, η οποία μάλιστα “ευθύνεται” και για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας των ΗΠΑ στο 5%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή του Facebook Inc. κάνει άλμα 10% μετά τα χθεσινά εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο χρήσης που έδειξαν «εκτόξευση» των εσόδων κατά 52%, ένα μέγεθος που ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις.

Η μετοχή της Amazon.com Inc. κερδίζει 1,4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας στο New Jersey με το άνοιγμα δύο νέων εγκαταστάσεων.