Απώλειες καταγράφουν στο ξεκίνημα οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες καταγράφουν στο ξεκίνημα οι ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά την συνεδρίαση της Πέμπτη, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κάποια κέρδη μετά το ράλι αυτής της εβδομάδας με τα κρούσματα Covid-19 να συνεχίζουν να αυξάνονται και την αισιοδοξία για την άμεση διαθεσιμότητα του εμβολίου να εξασθενεί.

Στις 10:30 π.μ. το συμβόλαιο του DAX στη Γερμανία διαπραγματεύεται 0,74% χαμηλότερα και τα συμβόλαια του CAC 40 στη Γαλλία και FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι χαμηλότερα 0,73% και 0,75% αντίστοιχα.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν σημαντική άνοδο την εβδομάδα μετά τα θετικά νέα από τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer σχετικά με το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύσσει, σε συνεργασία με την γερμανική Biontech .

Ωστόσο, ένα μέρος της αρχικής αισιοδοξίας αρχίζει να εξασθενεί καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις υλικοτεχνικές προκλήσεις της μαζικής παραγωγής και μεταφοράς του εμβολίου, καθώς και τον αριθμό των περιπτώσεων Covid-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων από τον Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε τους 50.000 την Τετάρτη, οι περισσότεροι στην Ευρώπη, με τους συνολικούς θανάτους στην Ευρώπη να ξεπερνούν τους 300.000.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε την Τετάρτη να μην περιμένουμε πολλά πολύ σύντομα σχετικά με το εμβόλιο Covid-19

«Ενώ τα τελευταία νέα σχετικά με ένα εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικά, θα μπορούσαμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού και περιορισμούς έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία», δήλωσε ο Λαγκάρντ στο Φόρουμ της Κεντρικής Τράπεζας της ΕΚΤ.

Τα οικονομικά στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 15,5% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, μια ανάκαμψη από την πτώση ρεκόρ κατά 19,8% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,1% το Σεπτέμβριο, από το 2,1% του Αυγούστου.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η Deutsche Telekom ανέβασε τους στόχους για τα κέρδη της, καθώς τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αναμένεται να ξεπεράσουν τις προβλέψεις, βοηθούμενα από την υπεραπόδοση της πρόσφατα συγχωνευμένης μονάδα T-Mobile US.

Ο γερμανικός όμιλος Siemens ανέφερε επίσης καλύτερα κέρδη από το αναμενόμενο από το βιομηχανικό τομέα.