Αποδυναμώνεται για τέταρτη ημέρα το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ

Αποδυναμώνεται για τέταρτη ημέρα το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ

Σημαντικές απώλειες καταγράφει εδώ και τέσσερις ημέρες το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως «βαδίζει» πλέον προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της τελευταίας εξαετίας. Σύμφωνα με το Reuters, το ελβετικό νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις μετά τις δηλώσεις, την περασμένη Δευτέρα, του πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι είναι «σημαντικά υπερτιμημένο».

Η στάση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, Thomas Jordan, απογοήτευσε την αγορά. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που συνέκριναν τη στάση του Ελβετού τραπεζίτη με τη στάση του Mario Draghi, ο οποίος δεν φαίνεται να ανησυχεί από την ενδυνάμωση του ευρώ.

«Τα σχόλια του Thomas Jordan έδωσαν τον τόνο για την κίνηση του ελβετικού φράκου στην αγορά αυτή την εβδομάδα και πιστεύω πως η αποδυνάμωση του νομίσματος θα συνεχιστεί» σχολιάζει στο Reuters ο Thomas Flury, επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής του τμήματος διαχείρισης πλούτου της UBS.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές που επικαλείται το Reuters, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αποδυνάμωση του φράγκου έναντι του δολαρίου, μία πτωτική κούρσα που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα.

Το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύεται τώρα κατά 0,7% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 97,11 σεντς. Συνολικά, αυτή την εβδομάδα, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που αναφέρεται από τον Οκτώβριο του 2015.

''Οσον αφορά το ευρωπαϊκό νόμισμα, το ελβετικό φράγκο υποχωρεί σήμερα κατά 1% και διαμορφώνεται στα 1,1372 ευρώ.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley, πάντως, εκτιμούν ότι οι απώλειες για το ελβετικό νόμισμα θα συνεχιστούν, δεδομένου, όπως υποστηρίζουν, ότι «είναι το πιο υπερτιμημένο νόμισμα των G10».